Türkiye'nin obezitede Avrupa’nın zirvesine yerleşmesinin ardında çeşitli nedenler olduğunu belirten Diyetisyen Deniz Sezgin, bunların başında toplumda sağlıklı beslenme bilincinin yeterince yerleşmemiş olmasını gösterdi. Özellikle ekonomik zorluklar nedeniyle bireylerin hazır ve ucuz gıdalara yöneldiğini vurgulayan Sezgin, bu durumun doğrudan obezite riskini artırdığını söyledi.
ÇOCUKLAR DA TEHDİT ALTINDA
Sezgin, obezite yaşının her geçen yıl düştüğüne dikkat çekerek çocukluk çağında da bu sorunun hızla yaygınlaştığını ifade etti. “Aile ne yerse çocuk da onu yiyor. Hareketsiz yaşam, ekran başında geçirilen uzun saatler ve fast food tüketimi çocuklarda obezitenin temel nedenleri arasında” dedi.
ÇÖZÜM: OKULLARDA TEMEL EĞİTİM
Obeziteyle mücadelede bireysel çabanın yeterli olmadığını belirten Deniz Sezgin, eğitimin belirleyici rolüne işaret ederek, “Beslenme eğitimi, tıpkı matematik ya da Türkçe kadar temel olmalı. Bu alışkanlıklar çocuklukta kazandırılmazsa ileriki yaşlarda telafisi çok zor oluyor” şeklinde konuştu.
SİSTEMATİK BİR YAKLAŞIM ŞART
Hazır gıdaların yaygınlaşması, sağlıklı besinlere erişimin zorlaşması ve fiziksel aktivitenin azalması gibi faktörlerin bir araya gelerek tabloyu ağırlaştırdığını belirten Deniz Sezgin, toplumsal bir seferberliğin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Sezgin, “Bu yalnızca kişisel değil, kamusal bir sorumluluk. Toplum sağlığını tehdit eden bu tabloyu tersine çevirmek için ortak bir bilinç şart” dedi.