* * *
Şimdi bunu nasıl okuyacağız şöyle okuyacağız, 'Çalışanın maaşından BES kesintisi başlıyor'. Bu kez zorunlu, 'Sen tasarruf etmek ister misin' falan gibi çalışanın fikri sorulmuyor. İnisiyatif sende değil kardeşim. Şimdi sistem eğri midir doğru mudur bilemem bunu tartışmak ekonomistlerin işi. İyi de çalışanın aldığı maaş belli, vergisi vs. düşünce açı biraz daralıyor zaten. Ehh işin içine Bireysel Emeklilik Sistemi girip de bir de yüzde 3 kesinti yapılınca, bu insan geriye kalan maaş ile nasıl geçinecek ki? Adam ayı kurtarmaya bakıyor, sen ne zorunlu tasarrufundan bahsediyorsun ki.
* * *
Şimdi şöyle bir geriye bakacak olursak Ankara, zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi BES'i büyük umutlarla hayata geçirmişti. Ama hayal kırıklığı yaşadı ve mevcut durumda beklediği verimi maalesef BES'ten alamadı. Sisteme zorunlu olarak dahil edilen çalışanlar cayma hakkını kullandı ve sistemden ayrıldı. Zira çalışan bir süre sonra, brüt maaşının yüzde 3'ünün dahi kesilmesini istemedi ve de vazgeçti. Bakınız verilen rakama göre, tüm teşviklere rağmen BES'ten cayma oranı yüzde 56'lara dayanmış. Yani birbuçuk, iki yılda sisteme giren çalışanın yarısı 'ben oynamıyorum' demiş. Bu neyi gösteriyor, işçinin çalışanın geleceğin değil, bugünün hesabını yaptığını gösteriyor.
* * *
Yine verilen rakamlara göz atacak olursak, yaklaşık 14 milyon çalışan için getirilen BES'te, sistemden çıkış yapanların sonunda geriye kalanların sayısı sadece 6 milyon küsur. Şimdi konuya tersten bakalım, BES zorunlu hale geliyor ve sisteme girmek zorunda bırakılan çalışan, 3 yıl boyunca sistemden çıkamayacak. Ve de 3 yıl boyunca maaşından yapılan yüzde 3 kesinti ile tasarruf yapmak zorunda bırakılacak. Peki adam tasarruf yapmak istemiyorsa?
* * *
Haa bu arada çalışanını sisteme dahil etmeyen işveren ise ceza ödeyecekmiş. İki ucu kirli değnek!..