AVRUPA Konseyi tarafından 2014 yılı ‘Avrupa Beyin Yılı’ olarak kabul edilmiştir. Dünyada hızla artan nörolojik hastalıklara ve beyin sağlığının önemine dikkat çekmek amaçlanmıştır. Dünya Nöroloji Federasyonu ise kendi kuruluş tarihi olan 22 Temmuz’un ‘Dünya Beyin Günü’ olmasına karar vermiştir. Türk Nöroloji Derneği de 22 Temmuz’un ‘Dünya Beyin Günü’ olarak ülkemizde kutlanmasına karar vermiş ve etkinlikleriyle bu süreci desteklemektedir.

BU YILIN TEMASI ‘ENGELLİLER’
Her yıl farklı beyin konularına dikkat çeken Dünya Nöroloji Federasyonu bu yıl ‘Beyin Sağlığı ve Engellilik’ konusunu işliyor. Engelli bireylerde beyin sağlığına öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Dünya Nöroloji Federasyonu, birçok nörolojik bozukluk, hareket, bilişsel işlev ve duygu durum üzerinden bireyin yaşam kalitesini derinden etkilediğini açıkladı.

2-54

‘ENGELLİLERDE BEYİN SAĞLIĞI ÖNEMLİ’
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu ‘Dünya Beyin Günü’ne özel yayınladığı yazıda bu yılın teması olan engelli bireylere dikkat çekti. Topçuoğlu, “Engelliler, engelli olmayan insanlara kıyasla 20 yıla kadar daha erken ölebiliyorlar. Engelli kişilerin, depresyon, diyabet, obezite veya inme gibi beyin sağlığını daha da olumsuz etkileyebilecek ek durumlar geliştirme olasılığı da iki kat daha fazladır. O yüzden engelli bireylerin beyin sağlığına öncelik verilmesi gereklidir” dedi.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN BUNLARA DİKKAT!
Topçuoğlu, “Hemen hemen tüm beyin hastalıkları için önleme, erken tanı, tedavi veya rehabilitasyon bağlamında yapacak çok şey olduğu bilinmelidir. Beyin sağlığı her yerde herkes için geçerli bir insan hakkıdır” ifadelerini kullandı.  Topçuoğlu, beyin sağlığı için yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:

·         Beyin egzersiziyle, zihninizi güçlendirin.

·         Doğada vakit geçirerek, beyin sağlığınızı güçlendirin.

·         Düzenli uyuyarak, zihinsel ve bedensel dengeyi sağlayın.

·         Fiziksel aktivite, beyin sağlığınızı destekler.

·         Beslenmenizde renkli gıdalar tercih edin; salatalık, patlıcan, portakal, brokoli gibi.

·         Okumak beyin sağlığınızı besler.  HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin