MAKİNE Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Ekspres Gazetesi’ni ziyaret etti. Ziyareti esnasında Antalya’nın ulaşım, göç, deprem ve kentsel dönüşüm gibi önemli konularına değinen Atmaca, sorunların çözülmesi için denetim mekanizmasının doğru çalışmasının şart olduğunu söyledi.
‘KIRCAMİ DOĞRU PLANLANIRSA TRAFİK RAHATLAR’
Antalya’nın en önemli sorunlarından birinin trafik olduğunu söyleyen Atmaca, “Trafik sorununa çok acil bir eylem planı gerekiyor. Üniversitenin içinde dahi trafik oluşmaya başladı. Çevre yollarının doğru noktalarda seçilmesi gerekir. Tek çözüm sadece raylı sistem gibi bir algı oluştu ancak raylı sistem tek çözüm değildir. Doğru bir Kırcami planlaması çözümün bir noktası olabilir. Kırcami doğru bir şekilde imara açılırsa, doğru planlanırsa çözümün bir parçası olur. Ancak yanlış bir nüfusa göre planlama yapılırsa büyük sıkıntı olarak önümüze gelir. Bunların adım adım bir plana oturtulması gerekiyor” diye konuştu.
BİNALAR BELLİ ARALIKLARLA DENETLENMELİ
Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Atmaca, “Deprem Türkiye’de tüm kentlerin sorunu. Antalya’nın deprem bölgesi olmadığı biliniyor ancak Antalya için risklerden biri deniz fayları bilinmiyor. Hiçbir araştırma yok. Bu konuda çalışmaların yapılması gerekiyor. Bir diğer konu ise binaların risk durumlarının tespit süreci. İnşaat mühendisleri, akademisyenler bu konuda çalışıyor. Deprem ile ilgili hızlı bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Deprem bölgesi olmasanız dahi çevrede gerçekleşecek bir depremde dayanıklı binalarınız yoksa yıkılır. Ancak en büyük sorun binayı denetleyen bir mekanizmanın olmaması. Bizler oda olarak binalardaki asansörleri sıkı şekilde denetliyoruz. Ancak binalar aynı sıklıkla denetlenmiyor. Bina tamamlanıyor, ruhsatları ve iskanları alınıyor sonrasında ise bir daha denetlenmiyor. Onca yıl o binada neler yapıldı, hangi tadilattan geçti, hangi bölümleri değiştirildi bilmiyoruz. Tüm binalar kötüdür diyemeyiz ancak bir inşaat bittikten sonraki süreçte ara ara denetimlerin yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘PERİYODİK DENETİM ŞART’
Yangınla ilgili değerlendirmeler yapan Atmaca, “2007’ye kadar yangınla ilgili herhangi bir denetim yoktu. 2007’den sonra yönetmelik çıktı. Binalar yangın yönetmeliğine göre yapılıyor. Uygunluğu teyit edildikten sonra binanın yapımına başlanıyor. Bina bittikten sonraki süreçte hiçbir şekilde kontroller yapılmıyor. Yangın dolabı başta koyuluyor ancak daha sonra üstüne kaplamalar yapılıyor ve yangın dolabının orda olduğunu kimse görmüyor. Ya da yangın merdiveni kurulmuş ancak yangın merdivenlerine eşyalar konulmuş, kapılar açılmıyor kimse geçemez hale getiriliyor. Yangın söndürme sistemi var, aşağıda pompa var ancak pompanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilmiyor. Denetim iskân aşamasında var ancak sonrasında yok. Denetim mekanizması olmadığı sürece olmaz. Bu bina için de geçerli, yangın için de geçerli, asansör için de geçerli, araçlar için de geçerli. Periyodik denetim şart. Yetkililer maliyetli olarak görüyor ancak can güvenli her zaman ön planda olmalı. Denetimin olmadığı yerlerde suiistimale açık durumlar oluşur” diyerek sözlerini bitirdi. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN