Sağlıkta şiddetin sistematik hale geldiğine dikkat çeken Antalya Tabip Odası, 17 Nisan Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü’nde sağlık sistemindeki yapısal sorunlara ve hekimlerin güvencesiz çalışma koşullarına vurgu yaptı. Başkan Dr. Can Ertürk, “Bir hekim daha ölsün istemiyoruz” dedi.

Dr. Ertürk, “Dr. Ersin Arslan ve tüm şehit hekimlerimizi saygıyla anıyoruz. Bugün, Türk Tıbbı’nın hafızasında kara bir leke olarak yer eden 17 Nisan’da, henüz 26 yaşında, mesleğine ve insanlığa adanmış genç bir idealist olan Dr. Arslan’ı kaybetmenin acısını hala yüreğimizde hissediyoruz” dedi.

369036E1 B810 4C7B 854F 10446E67E02D

 ‘SAĞLIKTA ŞİDDET SİSTEMATİK HALE GELDİ’
Yalnızca Dr. Arslan’ın değil, Dr. Kamil Furtun, Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Fikret Haciosman, Dr. Ekrem Karakaya ve Dr. Melek Bağce gibi birçok hekimin benzer şekilde hayatını kaybettiğini hatırlatan Dr. Ertürk, “Bugün bir hekime yönelen her saldırı, sadece o bireye değil, toplumun tamamına yönelmiş bir tehdittir. Çünkü sağlık sisteminin omurgasını oluşturan hekimler olmazsa, sağlıklı bir toplum da var olamaz. Hekimlik artık özveri isteyen değil, aynı zamanda hayat riski taşıyan bir meslek haline geldi” diye konuştu.

‘HEKİMLİK İTİBARSIZLAŞTIRILDI’
Popülist sağlık politikalarının sonucu olarak hekimlerin emeğinin değersizleştirildiğini savunan Dr. Ertürk, “Sağlık Bakanlığı eliyle kurulan şikayet hatları, mesleğimizi itibarsızlaştırdı. ‘Bir şikayet edin, düzelir’ anlayışı teşvik edildi. Bu da şiddeti normalleştirdi” diyerek tepkisini dile getirdi.

“BİZ YAŞATMAYA SÖZ VERDİK, DEVLET DE YAŞATMAK ZORUNDA”
Hekimlerin Hipokrat Yemini’ne sadakatle bağlı kalarak insan sağlığına hizmet ettiğini vurgulayan Ertürk, “Bizler Hipokrat Yemini ile yaşamımızı insanlığın hizmetine adadık. Her zaman hastalarımızın sağlığını öncelik olarak gördük. Ama bugün geldiğimiz noktada, ‘önce zarar verme’ ilkesi yerini ‘önce zarar görmeye bıraktı. Bu kabul edilemez. Devleti yönetenlere sesleniyoruz, Bizim görevimiz yaşatmak; sizin göreviniz ise yaşatmak için gereken koşulları sağlamak. Bu artık bir tercih değil, anayasal bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.

524Cd35A 6B10 4675 902E 21978861A994

5 MADDELİK ÇÖZÜM PAKETİ
Dr. Can Ertürk, sağlıkta şiddetin önlenmesi için Antalya Tabip Odası’nın hazırladığı beş maddelik çözüm önerilerini de paylaştı:

Yasal Düzenlemeler: Caydırıcı ve ertelenemez hapis cezaları, SGK haklarından men gibi yaptırımlar getirilmeli.

Fiziksel Güvenlik: Hastanelerde profesyonel güvenlik, kamera sistemleri ve panik butonları zorunlu olmalı.

Toplumsal Eğitim: Sağlık çalışanına saygı kültürü kamu spotları ve eğitim programlarıyla yeniden inşa edilmeli.

Sistem Reformu: Hasta-hekim ilişkisi güvene dayalı zeminde yeniden yapılandırılmalı, performans baskısı kaldırılmalı.

Meslek Örgütlerinin Güçlendirilmesi: Tabip odalarına üyelik zorunlu hale getirilmeli, Türk Tabipleri Birliği süreçlere aktif olarak dahil edilmeli.

“UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir” sözüne yer veren Dr. Can Ertürk,“Dr. Ersin Arslan’ın, Dr. Ekrem Karakaya’nın, Dr. Aynur Dağdemir’in, Dr. Kamil Furtun’un, Dr. Fikret Haciosman’ın, Dr. Melek Bağce’nin ve adını sayamadığımız tüm meslektaşlarımızın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Unutmadık, unutturmayacağız. Bir hekim daha ölmesin, bir hekim daha şiddete uğramasın diye mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA