***
Buyurun işte açıklandı, 2021'de 5 milyon üniversite mezunu KYK borcu altındaymış. En hazini de binlerce öğrenci hakkında yasal işlem başlatılmış. Ve de ödenemeyen borçların üzerine her ay yüzde bilmem kaç oranında gecikme faizi binmesi. Peki, ne olacak? KYK borçluları ile ilgili şu anda herhangi bir düzenleme çalışması var mı? TBMM'ye verilen önergeler dendi, Torba Yasa dendi bir sonuç çıkmadı. Üniversiteli soruyor 'Borç ertelemesi olacak mı?', 'KYK affı gelecek mi?', 'Öğrenim kredisi borcunun faizleri silinecek mi?'. Onlar faizleri silinsin de, anaparayı geri ödemeye razı. Ne yapsınlar 'ortada kuyu var yandan geç'.
***
Yıllarca dirsek çürütüp, bir umut üniversiteyi bitirdi gel gör ki, devlete borçlu olarak mezun oldu. 'Çalışır eğitim borcumu öderim' dedi, bu kez de yalpalayan ekonomik sisteme takıldı. Geldiğimiz noktadaki ekonomik konjonktürde, gençlerin iş bulması zor değil imkansız gibi. Yaşanan ekonomik darboğaz, patronların frene basmasına neden olurken, gençlere de istihdam yerine 'Sabır' çekmesi öğretildi.
***
Görünen o ki KYK borçluları, yaşadıkları sıkıntılı süreci zaman zaman yetkilisine yetkisizine hatırlatıyor olsalar da, ilgililer inadına unutuyor, ilgisiz kalıyor. Üniversiteli de sırtına binen borç yükünü, her geçen gün eklenen faiz sarmalı ile taşımaya çalışıyor. Konuyu başa sararsak, KYK borcu olan üniversitelinin, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması gerekiyor. Ama yeni mezun öğrenci, işe girene kadar borcunu erteleyebiliyor. Ancak, ertelenen dönemde borca faiz işlemeye de devam ediyor. Bu nasıl iş?
***
Peki, suçlu işsizlik nedeniyle borcunu ödeyemeyen gençler mi? Yoksa onlara reva görülen bu sistem mi? Üniversite mezunu gençler soruyor da.