Borçlar siliniyor mu?

Heyecanlandık mı? Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları yeniden düzenleniyormuş. Bu haber bazılarının ilgisini çekecek diye köşeye taşıyorum. Zira haber kelli felli tarafından. Ankara, GSS prim borcu olanlar için harekete geçmiş ve de borçlara af getiriyormuş. Açıklama böyle. O zaman soru da şöyle, borçlar neden siliniyor? Kimlerin borcuna af geliyor?

***

Evet, Genel Sağlık Sigortası borçlarına af geliyormuş, prim borcu olup da ödeyemeyenlere duyuruluyor. GSS borçları sahiden siliniyor mu? Gelin konunun içeriğine bir göz atalım. Ankara'nın duyurusuna göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununda değişiklik içeren teklif, TBMM Başkanlığı’na sunulmuş bile. Peki, neden alacağından vazgeçiyor kurum, aslına bakarsanız vazgeçme yok gibi, borçları tahsil edilemeyip zaman aşımına uğrayanların prim borçları affa uğruyormuş. Yani şimdiye kadar çıkan yapılandırmadan yararlanamayan ve 2015 tarihine kadar olan prim borçlarımı ödeyemeyen vatandaşların borçları ve faizleri tamamen silinecekmiş

***

Bu düzenlemenin, bürokratik engelleri kaldırarak vatandaşın sosyal güvenlik haklarına erişimini kolaylaştıracağı belirtiliyormuş. Özetlersek Ankara “Genel Sağlık Sigortası pirim borçlarını ödeyemeyen sigortalıların kamuya olan borçlarını siliyoruz” diyor nokta. '2015 öncesi’ bu tarihin altı önemle çiziliyor, prim borcu olup da ödeyemeyenler için hayırlı bir haber değil mi? Öyle böyle değil, GSS prim borcu olanların bu borçları faiziyle birlikte silinecekmiş. Haydi hayırlısı.

***

Dedikten sonra iki çift laf da asgari ücret için edelim. Öyle ya ekonomide de siyasette de gündem malum, asgari ücret zammı. Ne de olsa maraton başlıyor. Asgari ücret artışı, enflasyona göre mi yapılacak? Nasıl belirlenecek? Ekonominin patronu açıklamasında açıklamıştı ya “Asgari ücret artışı enflasyona göre yapılacak" diye. Yani asgari ücrete asgari zam, böyle mi anlayalım ne diyorsunuz?

***

Ne diyorduk, enflasyon diyorduk. Peki, ekonomi yönetimi ne diyor, “Enflasyonun düşürülmesi kolay bir iş değil ama düşüyor ve düşmeye de devam edecek” mesaj bu. O zaman kötümser olmayalım ve içimizi karartmayalım öyle mi? Cümlenin sonunu ‘keşke’ diyerek getirelim. Ve görelim ki 1 Ocak 2025’ten itibaren enflasyon ne olacak, vatandaşın ekonomisi yani bütçesi belini doğrultacak mı? Gönlünüzce bir hafta sonu olsun.