DÜNYA'DA sadece Antalya’nın bünyesinde barındırdığı antik kentlerde yetişen bitkiler ilgi çekiyor. Phaselis'te yetişen burçak, Perge'nin hava civası, Side'nin canavar otu, Aspendos'un orkidesi ve Termessos'un çiğdemi, antik kentleri güzelleştirmeye devam ediyor

Bugün sahip olunan bilgilere göre dünyamızda yaklaşık 350 bini aşkın bitki türü olduğu saptanmış. ATAV'ın ortaya koyduğu verilere göre  ülkemizin sahip olduğu bitkisel çeşitlilik, diğer ülkelerle karşılaştırıldığı zaman  oldukça sevindirici. bu çeşitliliğin nedeni bitkilerin yetişme ortamlarının çeşitliliğinden gelmekte.  iklim ve toprak özelliklerindeki değişiklikler bitkilerin tür bakımından çeşitlenmesine neden oluyor. Ülkemizde bu konuda yapılan araştırmalar göstermiştir ki Toros dağlarının batı ve orta kesimleri endemik bitkiler için oldukça önemli bir alan. Antalya’nın bu bölgede yer alması son yıllarda yalnız doğal ve tarihi değerleri, denizi ve kumu ile değil aynı zamanda endemik bitkileri ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Antalya’da yayılış gösteren endemik bitki türlerinden beşinin (Kemer Orkidesi (Ophrys climacis), Olimpos Safranı (Crocus wattiorum), Side Canavar Otu (Orobanche sideana), Kaputaş Andızotu (Inula sechmenii) ve Kangay (Rhaponticoides hierroi) yayılış alanları belirlendi.

 

Özellikle Antalya’da bulunan 5 Antik kentte sıkça yayılış gösteren ve oranın sembolü haline gelmeye başlayan endemik bitkiler yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görüyor.

Phaselis'te yetişen burçak bitkisi, Perge'nin hava civası bitkisi, Side'nin canavar otu, Aspendos'un orkidesi ve Termessos'un çiğdemi, antik kentleri süslerken, antik yapıları renklendirmeye devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi