KUZUKULAĞI,  kırmızı gövdeli bir bitki türüdür. Yapraklarında potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler vardır. Ayrıca kuzukulağı, A, B, C vitaminleri, demir ve fosfor yönünden de zengindir. Bol miktarda oksalik asit içeren ekşi yaprakları sebze olarak yenir. Tüysüz uzun yaprakları nedeniyle kuzuların kulaklarına benziyor. Halk arasında ekşikulak, ekşi ot, ebem ekşisi ve turşu otu gibi isimlerle de anılan kuzukulağı, sulak alanlarda yetişir. Türkiye’de en fazla Tokat’ta görülür.

kuzukulağı

CİLT HASTALIKLARINDA KULLANILIYOR

Bilim insanları, doğadaki en güçlü mikrop öldürücüler arasında kuzukulağı bitkisine yer veriyor. Eski çağlardan beridir cilt hastalıklarında sıklıkla kullanılan kuzukulağının birçok faydası bulunuyor. Uzmanlar bitkinin faydalarını şu şekilde sıraladı:

·         Yüksek oranda C vitamini içeren kuzukulağı otu, birçok hastalığın tedavisinde yararlıdır.

·         Yüksek lifli olması nedeniyle bağırsakların daha iyi ve daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

·         Çiğ olarak tüketildiği zaman kan şekerini düşürür.

·         Tıbbi bir bitki özelliğine sahip olan kuzukulağı otu, ateş düşürücü etkiye sahiptir. Böylelikle ateşli hastalığa tutulmuş olanların iyileşmesine yardımcı olur.

·         Kurutulmuş köklerinden yapılan çay içilince, safra ve idrar söktürücü yönleri meydana gelir.

·         Taze yapraklarından hazırlanan karışım, egzama gibi deri hastalıkları ve yanık durumları üzerinde olumlu yönde etkilidir.

·         Diş ve ağız sağlığı yönünden büyük yarar sağlar. İskorbüt isimli ciddi bir ağız hastalığının tedavisinde kuzukulağı ile yapılan tariflere başvurulur. Tedavi edilmediği takdirde sıkıntı yaratan bu hastalığın yok edilmesi için kuzukulaklı besinler yemek iyi bir seçim olur.

·         Kuzukulağı tohumları anne sütünü arttırmaya destek olur. Böylelikle bebeklerin gelişimi de daha iyi biçimde meydana gelir. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin