ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, büyükşehirlerde çalışan kamu personeline kira yardımı yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Hisarkaya, "Büyükşehirlerde görev yapan kamu personeline öncelik verilmekle birlikte, tüm kamu personeline yönelik gerçek kira artışlarını karşılamak üzere kira yardımı yapılmalıdır” dedi.
'SINIF GEÇİŞLERİ SAĞLANMALI'
Günümüzde Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki görevlerin, ağırlıklı olarak 2018 yılında taşerondan kadroya geçen 900 bininin üzerinde işçi eliyle gördürüldüğünü belirten Büro Memur-Sen Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, “Yardımcı Hizmetler Sınıfında yaklaşık olarak 135 bin devlet memuru görev yapmaktadır. Bunların ekser çoğunluğu, bu hizmet sınıfındaki işlerden daha çok Genel İdare Hizmetleri ve Teknik Hizmetler Sınıfının görev alanına giren işlerde istihdam edilmektedir. Bu hizmet sınıfında görev yapan devlet memurları, eğitim durumları ve yeterlilik manasında kendilerini geliştirmelerine rağmen, görevde yükselme ve unvan değişikliği imkânlarından çok sınırlı oranda faydalanabilmektedirler” şeklinde konuştu. Hisarkaya sözlerine, “Yardımcı Hizmetler Sınıfı günümüz gerçekleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak ortadan kaldırılmalı ve bu hizmet sınıfında görev yapan personelden; mesleki ve teknik öğrenime sahip olanlar yani aşçı, güvenlikçi, itfaiyeci, kaloriferci, laborant yardımcısı, matbaacı, kuaför, berber, teknisyen yardımcısı gibi 'Teknik Hizmetler Sınıfına', mesleki ve teknik öğrenime sahip olmayan diğer personel ise 'Genel İdare Hizmetleri Sınıfına' geçirilmelidir. Bu düzenleme sonrası, bu sınıfa ait hizmetler işçi personel eliyle görülmeye devam edilmeli, bu işlerde Devlet memuru statünde kesinlikle personel istihdam edilmemelidir" ifadelerini kullandı.
'HİYERARŞİK YAPI ZEDELENDİ'
Büro Memur-Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, "3600 ek göstergenin sınırlı sayıda unvan için verilmesinden dolayı kurumlarda çalışma barışı bozulmuş hiyerarşik yapı zedelenmiştir. 7. Dönem toplu sözleşmede karar altına alınan yapılacak ek gösterge çalışmasının adil ve hakkaniyetin bir gereği olarak üniversite mezunu 1. Dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde kanunlaşması gerekmektedir" dedi. "EYT hak iken ceza durumuna gelindi" diyen Hisarkaya sözlerine, "4/C Geçici personel statüsünde çalışmakta iken önce 4/B sözleşmeli personel statüsüne geçirilen personelden, 7433 sayılı Kanunu’nun tanıdığı hak kapsamında sözleşmeli statüde çalışmaya devam eden kamu görevlilerinden, kamu oyunda 'EYT Düzenlemesi' olarak bilinen 7438 sayılı Kanunla gelen HAK kapsamında emekli olabilme hakkını elde edenler, 2017 Yılında 4C den 4B statüsüne geçmelerini düzenleyen 696 sayılı KHK’nın 18 inci maddesinde yer alan “… 4 üncü maddenin mülga (C) fıkrasının ikinci paragrafı kapsamında yer alanlardan sözleşmeli personel pozisyonlarına atananların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez' hükmü sebebiyle, istekleri olmaksızın emekli edilme durumuna gelmektedirler. EYT düzenlemesi bir hak ve kazanım iken bu kişiler için ceza durumuna gelmiştir” dedi. Mağduriyetin giderilmesi için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekleyen Ünal Hisarkaya, “Bu kişilerin emekliliklerini yeniden hak durumuna getirmek için, diğer tüm kamu görevlileri ve özel sektör çalışanlarında olduğu üzere, bu kişiler için de istemeleri durumunda emekli olabilme, aksi takdirde kanuni yaş hadlerine kadar çalışabilmelerine imkân tanıyan ivedi bir kanuni düzenleme yapılması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.