GÜNDEM

‘Çallı’nın ismi nereden geliyor?

Antalya’nın şehrinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan ‘Çallı’nın isminin nereden geldiğini biliyor musunuz?

Antalya üzerine yazılmış neredeyse her belgede imzası bulunan, ‘Antalya’ ile ilgili belge ve fotoğraf konusunda dev bir koleksiyona sahip kentin ‘sivil tarihçisi’  Hüseyin Çimrin, ‘Çallı’ Semti’nin isminin nereden geldiğini anlatıyor.

Çocuklukla ve gençlikle ilgili hatıraların birçoğunu mahalle ve sokaklarda oynanan oyunlar ile orada kurduğumuz dostluklar oluşturur. Aile gibi hissedilen komşular ve sokaklarını karış karış bildiğimiz mahalleler, hayatımızdaki unutulmaz hatıraların bir parçasıdır. Antalya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çallı, ‘mahalle kültürü’ olarak adlandırılan kavramın şehirde en çok yaşatılan noktalarından biri olma özelliğine sahip. Peki, nereden geliyor bu sıcak semtin ismi?

‘DİKİLİ TAŞLAR’ OLARAK ANILIYORDU
Antalya ile ilgili her konuda dev bir belge ve fotoğraf koleksiyonuna sahip, şehrin ‘sivil tarihçisi’ olarak adlandırılan Hüseyin Çimrin, Antalya’da ‘mahalle kültürünün’ en çok yaşatıldığı noktalardan biri olan Çallı Semti’nin ismini nereden aldığını da açıklıyor. Çimrin’in öncelikle şu an da semtin olduğu bölgenin eskiden ‘Dikili Taşlar’ olarak anıldığını söylüyor.

‘ÇALLI LAKABI, SEMT İSMİ OLDU’
Çimrin, ayrıca konuya yönelik olarak “1970 li yılların ortalarında yavaş yavaş imara açılan bu bölgede, arazi satın alarak yerleşen Çallı lakaplı Mehmet Şencan, arsasına ilk evi yaptı. Oğlu Yük. Müh. İbrahim Şencan tarafından 1976 yılında aynı yerde Çallıoğlu İşhanı’nı inşa edip binaya oldukça büyük ‘Çallıoğlu’ tabelasını asınca, dolmuş şoförleri güzergah adı olarak artık ‘Çallı’ ismini kullanmaya başladılar. Zamanla da bu isim, bir semt adı olarak yerleşti ve ‘Dikili Taşlar’ ismi de unutulup gitti. Çallı lakaplı Mehmet Şencan, Dokuma Bölgesi’nde aldığı bir arsa ile semte adının verilmesine neden oldu. Ayrıca Mehmet Şencan, ünlü iş adamımız İbrahim Şencan'ın babasıdır” şeklinde anlatıyor. HABER/BUSE ER