28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’da düzenlenen eylemde basın açıklaması okuduğu sırada çıkan çatışmada hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi, ölümünün 9. yılında Antalya Adliyesi önünde düzenlenen eylemde anıldı. Eylemde konuşan Antalya Barosu Genel Sekreteri Çevik Köken, Tahir Elçi’nin ölümünün hala aydınlatılmadığını belirterek, “Hukuk mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” dedi.

DAVA SÜRECİNİ ANLATTI
Çevik Köken, “Diyarbakır Baro Başkanı meslektaşımız Av. Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde, çatışma ortamının kültürel mirasa verdiği zarara dikkat çekmek adına Dört Ayaklı Minare’nin önünde basın açıklamasını okurken, tüm Türkiye’nin gözleri önünde katledilmiştir. İddianamenin hazırlanmasına kadar geçen 5 yıl boyunca etkili bir soruşturma yürütüldüğünden bahsetmek mümkün değildir. Zira ilk olay yeri incelemesi 5 ay sonra yapılmış, Tahir Elçi’nin ölümüne neden olan mermi çekirdeği hiçbir zaman bulunamamıştır. Polis kameralarındaki 13 saniyelik kesintinin nedeni aydınlatılamamış; balistik incelemeler ve otopsi raporları yalnızca belirsiz ve soruşturmayı sürüncemede bırakacak tespitler yapmakla yetinmiştir. Soruşturma savcısı defalarca değiştirilmiştir. Soruşturmanın ilerlemesine katkı sunacak tüm deliller, mağdurların, mağdur avukatlarının ve bağımsız kurumların katkıları ile ancak dosyaya dahil edilmiştir. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada da durum pek farklı gelişmemiştir. Baroların ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katılma talepleri reddedilmiştir. Gizli tanıklardan kimisi olay tarihinde şehir dışında olduğunu, kimisi savcının kendisini kandırdığını, kimisi de beyanlarının işkence altında alındığını belirtmiştir. Katılan avukatları tarafından defalarca tevsii tahkikat talebinde bulunulmuş, ancak talepleri her seferinde mahkemece görmezden gelinmiştir. Yargılama, son zamanlarda sıkça şahit olduğumuz üzere cezasızlık pratiği ile sonuçlanmış ve tüm sanıklar beraat ettirilmiştir” dedi.

MÜCADELENİN EN BÜYÜK SEMBOLLERİNDEN BİRİSİ
“Sorumluların ve faillerin hesap vermesinin sağlanması, hukukun üstünlüğünün başlıca teminatlarından birisidir” diyen Çevik Köken, “Faillerin cezasızlık zırhı ile korundukları her yargılama örneği, toplumun yargıya, hukuk sistemine, adalete karşı güven ve inancının yerle yeksan edilmesine neden olacaktır. Soruşturma ve kovuşturmanın sağlıklı yürütülmediği, gerçeklerin aydınlatılmadığı ve hesap verilebilirliğin sağlanmadığı yargı ve toplum düzeni cezasızlığa; cezasızlık ise yeni hak ihlallerinin doğmasına ortam hazırlamaktadır. Nitekim Tahir Elçi'nin katledilmesine sebep olan bu zemini hazırlayan da Türkiye’nin faili meçhuller karnesi ve uzun zamandır süregelen cezasızlık pratiği olmuştur. Bu yönüyle Tahir Elçi davası, hakikat arayışının ve cezasızlıkla mücadelenin en büyük sembollerinden birisi haline gelmiştir. Zira Tahir Elçi meslek hayatı boyunca hakikat ve adalet arayışını sürdürmüş, cezasızlıkla mücadele etmiştir. Katledildiği dava da maalesef cezasızlıkla sonuçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

MAHKEME KARARI DAVANIN SONU DEĞİL
Antalya Barosu Genel Sekreteri Çevik Köken, “Tahir Elçi'yi vefatının 9. yıl dönümünde saygıyla anarken, Antalya Barosu olarak ilk derece mahkemesi kararının hukuken ve vicdanen bu davanın sonu anlamına gelmediğini; Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılması, tüm sorumluların tespit edilmesi ve cezalandırılması için başından bu yana verdiğimiz hukuk mücadelesini bugünden sonra da sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.


 

Muhabir: Selim Çelik