Özel Haber/Güven Güneş
ON bir ayın sultanı Ramazan'ın ilk haftası geride kalırken yüksek enflasyondan iftar menüleri de nasibini aldı. Restoranda iftar menüsü ile orucunu açmak isteyen bir kişinin ödeyeceği ücret 400 ile 2 bin Lira arasında değişiyor. İşletme sahipleri ve esnaf yüksek fiyatlara artan maliyetlerin neden olduğunu belirtirken vatandaşlar ise düşük alım gücünden şikayetçi. FİYATLAR DEĞİŞKEN Tarhana çorbası, az kavurma, kuzu tandır, çökertme, güllaçtan oluşan bir menünün kişi başı fiyatı 750 ile 900 TL arasında değişiyor. Aynı iftar menüsü lüks restoranlarda kişi başı bin ile bin 500 lira arasında deşiyor. Vatandaş, fasıl eşliğinde deniz manzaralı bir iftar akşamı yaşamak isterse eğer o zamanda kişi başı ortalama en az 3 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Esnaf lokantalarındaysa çorba, içecek, ana yemek ve kebap çeşitlerinden oluşan bir menünün fiyatı ise 250 ile 400 TL arasında değişiyor. ETE HAFTADA BİR ZAM GELMEMELİ Bu senenin iftar menülerine enflasyonun damga vurduğuna dikkati çeken Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 37. Meslek Komitesi (Restoran, Yiyecek İçecek ve Eğlence Hizmetleri) Komitesi Başkanı Tahsin Fettahoğlu, 'İşletmelerin en büyük gider kalemlerinden biri de kırmızı et. Et fiyatlarına baktığımızda son bir ay içinde defalarca zam geldi. Girdi fiyatları da katlandı. İşletme, sakatatı alıyor, pişiriyor, kilogramı 250 liraya geliyor. Etin kilogram fiyatına baktığımızda 300 liraları görmüş durumda. Ete her gün zam geliyor ama esnaf her gün zam yapamıyor. Elektrik, doğal gaz, personel, gıda ürünleri, servis malzemelerine zam üzerine zam geliyor. Diğer yandan işletmeler kira kıskacı altına alınmış ve bir yıl içinde dükkanına ikinci kira zammını yapmaya çalışanlar var. Bu girdi maliyetleri karşısında kaliteden ödün vermeden ucuz fiyata satış yapmak çok zor. Her şeye rağmen gastronomi kültürünün devam etmesini değerli bulduğumuz için rakamları da buna göre minimum düzeyde tutulmaya çalışılıyoruz' diye konuştu. VATANDAŞ DIŞARIYI UNUTTU Vatandaşların, artan fiyatlar sonrasında dışarıda iftar yapmayı tercih edemediğini belirten Tahsin Fettahoğlu, 'Vatandaşların çoğunun evlerinde kalmayı tercih etmesinin en büyük faktörü tatbiki de fiyatların kısa süre içerisinde ikiye katlanmasıdır. Dört kişilik bir aile dışarıda bir iftar yaptığında bin beş yüz lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Vatandaş bu şartlar altında iftarını dışarıda yapmak istemiyor. Dışarıya göre evde kendilerinin hazırladığı iftar sofraları daha makul oluyor. Lüks restoranlarda kişi başı bin 250 liralardayken, fasıl eşliğinde deniz manzaralı kişi başı 2 bin liradan başlıyor. Ramazandan dolayı gün içinde müşterisi azalan esnafta kişi başı iftar menüleri ortalama 400 lira olmasına rağmen gelen yok denecek kadar az' dedi.
Çeyrek altın fiyatına iftar
Ekonomik krizden iftar menüleri etkilendi. Esnaf lokantalarından bir kişilik menü fiyatı 400 lirayı bulurken lüks restoranlarda bin 250, beş yıldızlı otellerdeyse iftar menüsü 2 bin liradan başlıyor
Editör: Esra Yağcı
Yorumlar