TARIM sektöründe maliyetler giderek yükseliyor. Fide, gübre ve işçilik maliyetlerindeki artış fiyatlara yansırken Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'e konuşan Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Başkan Alp, 1 tane fidenin 17 liraya kadar yükseldiğini, örtü altı gübrenin 25 kilogramının ise 2 bin liraya kadar çıktığını dile getirdi. Tarım sektörünün en önemli girdilerinde yaşanan artışın, üreticileri zor durumda bıraktığını belirten Başkan Alp, bu durumun üretim maliyetlerini artırdığını ve çiftçilerin kar marjlarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Bu durumun, tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, tarlada çalışan işçilerin yevmiyesindeki artışa da değinen Başkan Alp, mevcut durumda bir kişinin günlük yevmiyesinin 300 ila 400 lira arasında olduğunu, ancak önümüzdeki günlerde 500 lirayı aşmasının beklendiğini belirtti. Artan işçilik maliyetlerinin de tarım sektöründeki girdi maliyetlerini daha da yükselttiğine dikkat çeken Alp, çiftçilerin bu şartlar altında üretim yapmakta güçlük çekeceğini ve pazarda ürünlerini satmakta zorlanacaklarını söyledi.

çiftçi sera NAZİF ALP

GÜBRE FİYATLARI ARTIYOR

Tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini söyleyen Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Akaryakıt fiyatlarındaki artış tarım sektörünü etkilese de daha önemlisi çiftçilerin kullandıkları ve kullanmak zorunda oldukları fide ve gübre fiyatlarındaki artış en büyük kalemi oluşturan unsurların başında yer alıyor. Fidenin tanesi 17 liraya, gübrenin 25 kilogramı ise 2 bin liralara kadar dayanmış durumda. 300 ila 400 lira arasında değişen yevmiyeler ise önümüzdeki günlerde 500 lirayı aşması bekleniyor. Şu anda verilen destekler olsa da maalesef bunlar yeterli olmamaktadır. Akaryakıt, fide, gübre ve diğer ürünler için çiftçinin ve sektörün beklentisi en az yüzde 50 destek verilmesi gerektiğini yönündedir. Aksi takdirde, üreticilerin ürünlerini pazarda satmakta zorluk çekeceğini ve tarım sektöründe sıkıntıların daha da derinleşeceğini kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.

çiftç tarla (2)

Türkiye’nin milli gelirinin yalnızca yüzde 1’nin bile altında destek aldığını belirten Nazif Alp, çiftçilerin toprağa küstürülmemesi gerektiğini vurguladı. Alp, “Tarımın sadece bir ekonomik sektör değil, aynı zamanda milli güvenlik ve ülke sorunudur. Çiftçiler zorlu çalışma koşullarına rağmen ülkenin gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Tarım, ülke ekonomisinin temel direklerinden biridir. Çiftçilerimiz, nasırlı elleriyle tarlada emek vererek, sofralarımızdaki taze ve sağlıklı gıdayı üretiyorlar. Ancak ne yazık ki, milli gelirimizin yalnızca yüzde 1’inin bile altında destek alıyorlar. Bu durum kabul edilemez. Çiftçilerimizin ekonomik olarak güçlendirilmesi ve tarıma olan inancın artırılması gerekiyor. Bu nedenle çiftçilerin toprağa olan bağlılığının güçlendirilmesi gerekmektedir. Çiftçilerimizi toprağa küstürmemeliyiz” şeklinde konuştu.

çiftç tarla (5)

Tarımda dışa bağımlılığın azaltılması için çiftçilere yönelik teşviklerin ve tarımda modernleşmenin arttırılması gerektiğini belirten Başkan Alp, “Ülkemiz tarım potansiyeli bakımından oldukça zengin bir ülke. Antalya’ya baktığımızdaysa tarımın 12 aya yayıldığını görürüz. Bu ülkemiz için bir nimet ve kullanması gereken değerli bir kaynaktır. Tarım sektörünün modernizasyonu ve teknolojik altyapının güçlendirilmesi için yatırımların artırılması da büyük önem taşımaktadır. Çiftçilere modern tarım teknikleri, verimlilik artırıcı yöntemler ve pazarlama stratejileri konusunda destek verilerek, bilgi ve becerilerini güncellemelerinin sektörün dünya da rekabetçiliği için büyük önem taşıyor. Çiftçilere gereken desteği sağlayarak, tarım sektörümüzü güçlendirebilir ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayabiliriz. Aksi takdirde, gıda güvenliğimiz tehlikeye girebilir ve dışa bağımlı hale gelebiliriz” dedi.

Editör: Uğur Keskin