YENİ eğitim ve öğretim yılı 11 Eylül’de başlıyor. Okulların açılmasına sayılı gün kala ise birçok veli, çocuklar için alışverişe çıkmaya başladı. Kırtasiye ürünlerine gelen zamlardan sonra birçok veli ekonomik olarak zorlanıyor. Bu konuya dair açıklama yapan Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Yaşanılan ekonomik sorunlar çocukların eğitim masraflarını karşılayamaz hale getirmektedir. Herkes artık şunu çok iyi bilmektedir; eğitim sistemi her geçen yıl daha da fazla paralı hale getirilmekte. Milyonlarca öğrenci velisi, çocuklarını okutabilmek için çok yüksek rakamlarla harcama yapmak zorunda bırakılmaktadır. Ödemiş olduğumuz vergileri, bizlerin ihtiyaçları için harcamaktan kaçınanlar, herkesin eşit ve parasız olarak yararlanması gereken eğitim hakkını para ile satmaya çalışanlar bu durumun öncelikli sorumlusudur” dedi.

WhatsApp Image 2023-09-04 at 22.56.12 (1)

‘ÖĞRENCİNİN EN AZ MASRAFI 5-6 BİN TL’

Derinleşen yoksulluktan daha fazlasının yaşandığını söyleyen Koç, “Açıkçası derin bir çıkmazdayız. Ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşamakta deniyor. Temel tüketim maddelerinden kiralara, soframızdaki ekmeğimizden tüm ihtiyaçlara inanılmaz zam kasırgası sürüyor. Dört kişilik bir ailenin gıda harcaması ile giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı Ağustos 2023 için 37 bin 974 TL. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama yani açlık sınırı tutarı Ağustos 2023 için 11 bin 658 TL. Fakat asgari ücret 11 bin 402 TL. Bu rakamlarla yoksulluğun değil açlığın çıkmazını yaşıyoruz açıkçası. Bugün okula başlayan bir çocuğun eğitim masraflarını en basit şekilde hesaplarsak; kıyafet, kırtasiye olarak ele aldığımızda 5-6 bin liraya kadar yükselmektedir. Servis ücretleri ise devlet okullarında yüzde 70, özel okullarda yüzde 80 zamla velinin ödeyemeyeceği miktara yükselmiştir. Beslenme, su, fotokopi, belirli gün ve hafta kutlamaları vb. harcamalar bu harcamaların dışında. En temel hak olan eğitim hakkı, artık biz veliler için lüks haline geldi” ifadelerini kullandı.

‘OKULLARA YETERİ KADAR ÖDENEK GÖNDERİLMİYOR’

Okulların kayıt parası istediğinin altını çizen Koç, “Yoksulluğun görece yüksek olduğu semtlerde okula kayıt için istenen bağış miktarı 5-10 bin lira arası olurken görece daha varsıl kesimlerde 100-120 bin liralara kadar bu ücretlerin çıktığını görmekteyiz. Biz veliler şunu da çok iyi bilmekteyiz; okullara yeteri kadar verilmeyen eğitim ödeneği yüzünden biz velilerden zorunlu olarak bağış toplanarak kaynak oluşturulmaktadır. Okullara yeterli ödenek göndermeyen Bakan, tavşana kaç tazıya tut misali, bir taraftan okul yönetimlerine ‘kendi kaynağınızı kendiniz bulun, kendi yağınızla kavrulun’ derken diğer taraftan velilere ‘bağış yapmak zorunda değilsiniz’ diyerek okul idareleriyle velileri karşı karşıya getirmektedir.  Eğitime ayrılan bütçenin büyük bir bölümünün personel giderleri olarak harcandığını da biliyoruz. Bu yüzden mutlak surette okulların eğitim ödenekleri artırılarak velilerden bağış toplama uygulamasına son verilmelidir” diye konuştu.

‘ÇOCUKLAR OKULLARDA AÇ’

Kantinlerde beslenme ücretlerinin geçen yılın en az iki katı olacağını belirten Koç, “Bir öğrencinin günlük harcanması 90-100 liralara çıkması çok olasıdır. Biz velilerin yüzde 50'sine yakınının asgari ücretle çalıştığı bu koşullarda bu masrafların karşılanması mümkün değildir. Velilerin yaşadığı işsizlik, yoksulluk, sosyal yardımlara muhtaç olma hali özellikle tam zamanlı okullarımızda eğitim gören çocuklarımızda çok daha ciddi sorunlara yol açmaktadır.  Karnı doymadan okula gelen milyonlarca çocuğumuzun derslerde baş dönmesi, baş ağrısı sorunu yaşadığını da biliyoruz. İlk kez Milli Eğitim Şûrasında ‘öğrencilere ücretsiz yemek verilsin, temiz içme suyu sağlansın’ şeklinde karar alınmasına karşın, bir türlü hayata geçirilemedi. Gelişim çağındaki bu çocuklarımızın süt içmesi, yumurta, sebze, meyve, protein tüketmesi lazım. Beslenme yetersizliği nedeniyle sağlık sorunu yaşayan çocuklarımızın sayısı her geçen gün artarken okullarda bir an önce yemekhaneler açılarak okul yemeği programı başlatılmalıdır. Diğer yandan açlık ve yoksulluk sınırı altında maaş alan velilere mutlaka okullar başlamadan önce eğitim ödeneği verilerek biraz da olsun nefes almaları sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin