BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı Küresel Gıda Fiyat Endeksi’ne göre ise dünyada gıda fiyatları son 1 senedir düşüş yaşıyor. FAO bu yılki Dünya Gıda Güvenliği Günü için ‘Gıda standartları hayat kurtarıyor’ temasını seçti. Bu tema, gıda güvenliği için küresel kabul görmüş standartların önemine vurgu yapmakta ve gıda üretimi, tüketimi ve ticaretinde güvenli ve kaliteli gıdaya erişimin sağlanmasına yönelik önlemlerin alınması gerektiğini vurgulamaktadır.

ÖNERİLERDE BULUNDU
Antalya 28. Dönem CHP milletvekili Sururi Çorabatır, sosyal medya hesabından Dünya Bankası’nın ‘Gıda Güvenliği’ raporundan yola çıkarak, Türkiye tarımına yönelik bilgilendirme ve önerilerde bulundu. Sururi Çorabatır, rapora göre Türkiye’nin dünyada gıda enflasyonun en yüksek olduğu 10. ülke olduğunu ve gıda enflasyon oranının ise yüzde 69 olduğu bilgisini aktardı. Çorabatır, Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğu halde, vatandaşların gıda ile ilgili pek çok ürünü almakta zorlandığını belirtirken tarım sektörünün önemsenmesi ve üretimin baltalanmaması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca Çorabatır, “Türkiye tarım hasılasında Avrupa’da birinciyken gıda enflasyonunda beşinci sırada olması sıra dışı bir durum. Rapora göre son 2 haftada; tarım ve tahıl endeksi yüzde 4, buğday endeksi yüzde 7, mısır endeksi yüzde 3, pirinç endeksi ise yüzde 2 yükseldi. Gıda enflasyonu ülkemizin en temel sorunlarından biri” ifadelerinde bulundu.

PAYLAŞIM YAPTI
Sururi Çorabatır, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, son olarak, “Türkiye’nin tarımsal üretim yaparken kullandığı mazot, gübre, tohum, zirai ilaç gibi girdilerinin dışa bağımlı olması üreticiyi epey zorluyor. Döviz yükseldikçe, temel ekonomik sıkıntılar çoğaldıkça maliyetler artıyor ve gece sonunda gelen zamlara yansıyor. Bu duruma karşılık; tarımsal üretimi destekleyen, üreticinin üretimini kolaylaştırıcı bir takım önlemler alınması gerektiğini savunuyorum” dedi. HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin