GÜNDEM

Covid aşıları kalp krizlerini tetikledi mi?

Son dönemde artan kalp krizlerine bağlı ölümler akıllara ‘kalp krizleri ile covid aşılarının bağlantılısı var mı?’ sorusunu getirdi. Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzman Doktor Ufuk İyigün merak edilen konu ile alakalı dikkat çeken açıklamalarda bulundu

Son dönemde ülkenin önde gelen sanatçılarından bazılarını ani kalp krizi rahatsızlıkları sebebiyle kaybettik. Oyuncu Vural Çelik, oyuncu ve senarist Şinasi Yurtsever, şarkıcı Volkan Konak, Gazeteci Kubilay Eldemirci ve daha birçok isim kalp krizlerine yenik düşerek aramızdan ayrıldı. 

Kalp krizlerinin son dönemde artmasının çeşitli sebepleri olduğunu ifade eden Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzman Doktor Ufuk İyigün kamuoyunun merak ettiği aşı ile kalp krizi arasında bir bağ olup olmadığını da açıkladı. 

STRES ETKEN
Ekspres’e konuşan Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzman Doktor Ufuk İyigün, “Kalp krizlerinde bir artış olduğu doğru. Özellikle covidden sonra daha çok görülmeye başlandı. Aşılar ile alakalı olduğu söylendi. Ancak kalp krizlerindeki artışın aşılar bir bağlantısı olduğu bilimsel olarak henüz kanıtlanmadı. Aşıdan ziyade stres ve toplumsal faktörlerin etkili olduğunu düşünüyoruz. Ekonomi, geçim derdi, ülkenin gündemi, toplumsal olaylar gibi stres yaratacak durumlar kalp ve damar hastalıklarını, dolayısıyla kalp krizini tetikler” diye konuştu. 

SEBEP AŞI DEĞİL COVİD
Aşıların kalp rahatsızlıklarına etkileri hakkında konuşan Ufuk Yenigün, “Aşıların kalp ve damar hastalıklarına etkisi hakkında ciddi araştırmalar ve çalışmalar yapıldı. Ancak yapılan araştırmalardan çıkan sonuçlarda aşıların kalp ve damar hastalıklarını arttırdığına dair kesin bir veriye ulaşılmadı. Fakat şöyle bir durum var, söz konusu sürecin kalp zarı iltihabı yaptığı görüldü. Ancak uzun dönemde ani kalp krizlerini ve buna bağlı ölümleri tetiklediği bulgusuna varılmadı. Burada şunu söylemek isterim ki, covidi uzun ve sancılı geçiren, yoğun bakımda kalmak zorunda bulunan hastalar kalp rahatsızlıkları yaşayabiliyor. Çünkü ağır geçen hastalık süreci uzun dönemde damarları etkilediği için o kişide de kalp ve damar hastalıkları daha çok görülüyor. Yani aşıdan kaynaklı değil covidden kaynaklı bir artışın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.