Antalya’da birçok yerleşim yerinin ismi dikkat çekiyor. Bunlardan biri de Çukurelma. Çukurelma Köyü, Antalya iline 93 km, Elmalı ilçesine 18 km uzaklıktadır. Köyde toplam 359 kişi yaşıyor. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu. Köyün geçim kaynağı hayvancılık, sera bitkisi yetiştiriciliği ve tarımdır. Gelin Çukurelma adının tarihçesine birlikte göz atalım…

çukurelma-1

TARİHİ ESKİLERE DAYANAN KÖY: ÇUKURELMA

Köyün yerleştiği coğrafya çok eski bir yerleşim alanı olup, M.Ö. ait kalıntıların yanı sıra, Helenistik ve Roma dönemlerine ait buluntulara rastlanmaktadır. Kaldı ki, meşhur elmalı sikkeleri de, sınır komşusu olan ‘Bayındır Köyü’nde bulunmuştur. Ayrıca, köyün yayla bölgesinde Romalılara ait olduğu sanılan, köylüler tarafında ‘asar’ diye anılan bir ören yeri vardır. Köy halkı Yörük göçebe olup eski köy ve iki mahallenin bir yere toplanmasıyla bu günkü Çukurelma oluşmuştur.

çukurelma

BATIL İNANÇLARI ŞAŞIRTIYOR

Birçok farklı yörenin inançları vardır. Çukurelma köyü sakinlerinin ise birbirinden farklı inançları var.  Rivayetlere göre, hamile kadınlar mümkün olduğu kadar dudağı yarık, gözü şaşır gibi sıra dışı insanlara bakmazlarmış. Çünkü bu tür kişilere bakarsa çocuğunun çirkin olabileceği düşünülürmüş. Lohusa olan kadınlar kendi gibi lohusa olan kadınlarla 40 gün boyunca karşılaşmamaya çalışırmış. Karşılaşılırsa çocukların hastalanacağına inanılırmış. Yeni doğan bebek yıkanırken tuz ve çakıl taşı katılan bir kap ile yıkanır. Doğum yapan kişiye çeşitli hediyelerle çocuk görmeye gidilir. Cuma günleri dikiş dikilmez. Akşamları aynaya bakılmaz, tırnak kesilmez. Hava kararmaya başladığı zaman komşudan soğan, biber gibi acı bir şey istenmez ya da verilmez. Sürülerden kaybolan hayvanları sabah sağ salim bulabilmek için bir makas okunur ağzı bağlanır herhangi bir yere bastırılarak saklanır. Böylece hayvanı kurt kuş yemez denir. Kapı eşiğine oturulmaz şeytan çarpar denir.

TÜRKMEN BOYUNDAN GELEN İSİM

Prof. Yusuf Halacoğlu’nun eserine göre, 15. ve 16. yüzyıllara ait tahrir defterlerinde yer alan bilgilere göre 24. Oğuz Boyu’na mensup olan boy ve cemaatlerden adını yerleşmelerden birisi Çuğun köyüdür. Köy adını, Çuğun boyundan almıştır. Tahrir defterlerinde Elmalı Yöresinde yer alan bir köy adı olarak geçmektedir. Çuğun Köyü yani Çukurelma adını Afşar Boyu’na bağlı Çuğun Türkmenleri Cemaati’nden aldığı belirtiliyor.  Çuğun adının bir anlam ifade etmediğini düşünen köyün yerlileri daha sonra Çukurelma adına karar verirler. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin