Dünya şairimiz Nazım Hikmet'in yurtseverliği henüz 11 yaşında bir çocukken filizlenmiştir. 3 Temmuz 1913'te, Balkan Harbi sürerken düşman kuvvetlerinin Çatalca'ya kadar gelmesinden duyduğu üzüntüyü anlatan ilk şiirini yazdığında henüz 11 yaşındaydı. Bu şiirde Nazım Hikmet'in yurdunu kurtarma arzusunu görürsünüz.
'Sisli bir sabahtı henüz
Etrafı bürümüştü bir duman
Uzaktan geldi bir ses ah aman aman!
Sen bu feryad-ı vatanı dinle işit
Dinle de vicdanına öyle hükmet
Vatanın parçalanmış bağrı
Bekliyor senden ümit.'
1951 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 'Vatan Haini' gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarılan Nazım Hikmet, 2009 yılında tekrar Türk vatandaşlığına alınır. Tam 58 yıl vatan haini olarak sürgündedir. Nazım Hikmet, yurt ve vatan sevgini, memleket özlemini, kardeşliği, barışı, aşkı anlatan şiirler yazdı.
'Romantik komünist' ve 'Romantik devrimci' olarak bilinen şair ve yazar Nazım Hikmet Ran, şiirlerinde işlediği vatan sevgisi ile sol kesimden olduğu gibi, sağ kesimden de birçok liderin kabul ettiği bir yurtsever, bir aydın ve bir yol gösterici olmuştur.
Hangi merkez ve sağ partilerin liderleri Nazım Hikmet'in şiirlerine atıfta bulunarak yaptıkları konuşmalarla seçmen kitlelerini etkilemiş, hangileri onun sol fikirlerini benimsemiş, hangileri onun 'Davet' şiirine sarılmış bir bakalım;
Komünizmin karşısına ülkücü değerleri koyarak uzun yıllar mücadele eden MHP lideri Alparslan Türkeş'in 1993 yılında partisinin isim değişikliği kurultayında 'Milli sola mesaj vermek istedim' dediği konuşmasını hatırlarız. Türkeş konuşmasında Nazım Hikmet'in 'Kurtuluş Savaşı Destanı'ndan dizeler okumuş, bu tutumu ülkücü kesimden de alkış almıştır. Süleyman Demirel'in 'Ben hep antikomünist biri oldum' dese de bir toplantının kapanış konuşmasını Nazım Hikmet'in 'Yaşamak bir ağaç gibi hür ve bir orman gibi kardeşçesine' dizeleriyle sonlandırmasını da yakın tarih yazmıştır.
Nazım Hikmet'i okuyan, paylaşan, şiirlerini ve düşüncelerini rehber edinen insanların her yıl yaptığı anmaya sağ siyasetçilerin katılması dikkat çekmiştir.
Çok yakın bir zamanda ise, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, Nazım Hikmet'in Davet şiirini okuduğu bir video paylaşmış, Akşener'in paylaşımı o günlerde 20 binden fazla beğeni almıştı.
'Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür/ ve bir orman gibi kardeşçesine/ bu hasret bizim' dizlerini seslendiren DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Nazım Hikmet'in 'İnsan; denizin olmadığı yerde, umut adına, martı olmalı.' Sözlerini anımsatarak 'Vefatının 57'nci yıl dönümünde, akıllara kazınan dizeleriyle hala aramızda olan Nazım Hikmet Ran'ı saygıyla anıyorum,' paylaşımını yapmıştı.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da bu liderlere katılarak Nazım'ın 'Ben yanmasam, Sen yanmasan, Biz yanmasak, Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa' dizeleri ile seslenmiş, 'Yüreğinde memleket hasretiyle 57 yıl önce hayata gözlerini yuman büyük şair Nazım Hikmet'i vefat yıl dönümünde rahmet ve saygıyla anıyorum' demişti.
Saadet Partisi genel başkanı Temel Karamollaoğlu da partisinin 7 inci olağan kongresinde Nazım Hikmet'in Davet şiirini okumuştu.
Ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin ekonomik seferberlik ilan ettiği son Trabzon toplantısında Nazım Hikmet'in Davet şiirini okumuştu.
İşte Nazım Hikmet'in o en ünlü şiiri;
120'nci doğum gününde saygıyla;
DAVET
Dörtnala gelip Uzak Asya'dan
Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan
bu memleket, bizim.
Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak
ve ipek bir halıya benzeyen toprak,
bu cehennem, bu cennet bizim.
Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın,
yok edin insanın insana kulluğunu,
bu davet bizim.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşcesine,
bu hasret bizim.