DEMİR eksikliğinin genelde gebelerde, çocuklarda ve genç kadınlarda sıklıkla görüldüğünü dile getiren Diyetisyen Mehmet Çelik, demir içeriği yüksek besinleri sıraladı. Diyetisyen Çelik, “Demir içeren yüksek besinleri sıralayacak olursak, kırmızı et, özellikle sakatat, sakatattan da özellikle karaciğer demir içeriği yüksek besinler arasında yer alır. Bunun dışında kümes hayvanlarının eti, genellikle hindi eti, balık ve bunların yanında yumurta, tahıl ürünleri, bakliyatlardan özellikle nohut, fasulye ve yeşil mercimek demir oranı yüksek besinlerdir” dedi.
‘DEMİR EMİLİMİ ÖNEMLİ’
Ara öğünlerin önemini vurgulayan Diyetisyen Mehmet Çelik, “Bunların yanında tabii ki kuru meyveler de önem taşımaktadır. Kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, badem gibi kuruyemiş tüketimi de önem arz etmektedir. Bunlar demir eksikliğinin giderilmesi için ara öğünlerde tüketilebilir. Aynı zamanda ara öğünlerde fındık, badem, kuru üzüm, kuru kayısı gibi demir içeriği yüksek besinlerin yanına portakal, mandalina gibi C vitamini yüksek besinler eklenirse hem demir içeriği yüksek besinler alırız hem de aldığımız besin emilimini artırmış oluruz” dedi. Demir emiliminin altını çizen Diyetisyen Mehmet Çelik, “Demiri yüksek besinlerin yanı sıra demir emilimini etkileyen besinler de vardır. Bu besinlerde önem taşımaktadır çünkü demir eksikliği görülen bireylerde demir emilimini arttırmamız gerekmektedir. Bu emilimi etkileyen hem olumlu hem olumsuz etkenler yer alır. Örneğin demir emilimini kalsiyum olumsuz etkilemektedir. Demir oranı yüksek besinlerle beraber kalsiyum tüketimi demir emilimini olumsuz etkiler ve bu nedenle kalsiyum içeren besinleri demir içeriği yüksek besinlerle tüketmemek gerekir. Bu nedenle süt ürünleri ile et ürünlerini beraber tüketmemiz lazım. Bunun yanı sıra C vitamini, demir emilimini arttıran bir etkendir. Mesela menümüzde et varsa, kırmızı etin yanına bol limonlu C vitamini yüksek yeşil bir salata tüketilebilir. portakal mandalina greyfurt kivi gibi C vitamini yüksek besinler ara öğün olarak tüketilebilir ve bu sayede demir emilimi artırılabilir” açıklamalarında bulundu.
ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT
Demir eksiliğine neden olan olumsuz etkenlerin arasında çay ve kahvenin de yer aldığını söyleyen Diyetisyen Çelik, “Çay, kahve tüketimi demir emilimini olumsuz etkiler ve demirin vücuttaki yararlı etkisini azaltır. Toplumumuzun yaptığı bir yanlış olarak, yemekten hemen sonra çay kahve tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Bu tüketimin aralarda aşırıya kaçmamış şekilde olması gerekiyor” dedi. Demir eksikliği yaşayan bireylerde bu besinlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Mehmet Çelik ileri durumlar için ise, “Beslenme, demir eksikliğinin giderilmesinde çok önemli ancak şiddetli eksiklik durumlarında sadece beslenmeye dikkat etmek yetersiz kalabilir. Bu durumlarda uzman hekim tavsiyesiyle demir ve ilaç takviyesine başlanabilir. Yine bu ilaçlarla beraber kalsiyum içeriği yüksek besinlerin tüketilmemesine dikkat etmek gerekmektedir” diyerek uzman hekime gidilmesi konusunda uyardı. HABER/AYSU DURSUN