Antalya doğal güzellikleri ile bir yeryüzü cenneti. İkilimi ve doğası bir çekim merkezi. Doğal güzellikleri ve yaşam kalitesi ile “Türkiye’nin yaşanabilir kentleri” listesinde hep ilk sıralarda yer alıyor. Her köşesinde farklı bir güzellik saklayan Antalya’nın popüler olduğu bir diğer konu ise doğa yürüyüş rotaları. Dikkat ettik, son yıllarda Antalya’da sabah güneşi yürüyerek karşılayanların sayısı giderek artıyor. Sabahları spor yapmak, stres atmak, zinde kalmak, form tutmak için yürüyenler çoğalıyor. Hemen her semtte, kentin her bölgesinde yürüyüş parkurları oluşmuş durumda. Havaların ısındığı ve baharın yüzünü yavaş yavaş gösterdiği bu günlerde doğada yapabileceğiniz keyifli bir haftasonu aktivitesi arıyorsanız doğru adrestesiniz. Temiz hava, bol oksijen ve sonsuz doğa manzarası için Antalya’nın en iyi 5 trekking rotasını sizler için derledik.
Doğa yürüyüşü için hangi ekipmanlara ihtiyacınız var?
Konforlu, keyifli ve sorunsuz bir doğa yürüyüşü gerçekleştirebilmeniz için bazı temel ekipmanlara ihtiyacınız var. Trekking sırasında uzun ve engebeli bir yolda yürüyeceğiniz için ihtiyacınız olan ilk ekipman ayağınızı rahat hissettirecek hafif ve dayanıklı bir trekking ayakkabısıdır. Uzun süreli yürüme sırasında ayağı yormayan ve denge sağlamaya yardımcı olan trekking botu alternatifleri arasından zevkinize uygun şık bir model seçebilirsiniz. Trekking için vazgeçilmez olan bir diğer ekipman ise sırt çantası. İçerisine kişisel malzemelerinizi, suyunuzu ve atıştırmalıklarınızı koyabileceğiniz yürüyüş çantasının ergonomik sırt desteği olmasına ve nefes alabilir yapıda olmasına çok dikkat etmelisiniz. Hafif ve vücut tipinize uygun ayakkabı ve sırt çantasını seçtiyseniz harika bir doğa yürüyüşüne hazırsınız demektir.
Gelidonya Feneri
Türkiye'nin en güzel yürüyüş rotalarından birisi de Gelidonya Feneri. Antalya'nın Kumluca ilçesinin Taşlık Burnu'nda tarihi Likya Yolu'nda bulunan Gelidonya Feneri, Türkiye kıyılarının en yüksek feneri olma özelliğini taşıyor. Gelidonya veya resmi adıyla Taşlık Burnu Feneri, denizden yaklaşık 227 metre yükseklikte ve 3 kilometre içeride yer alıyor. Araçla tam ulaşım olmayan sivri kayalıklar üzerinde inşa edilen Gelidonya Feneri'ne, Likya Yolu yürüyüş rotası üzerinde yer alan 12 kilometrelik Adrasan ve 7 kilometrelik Karaöz Mahallesi güzergahlarından veya deniz yoluyla ulaşılabiliyor.Burası özellikle bahar aylarında doğa yürüyüşçüleri için sevilen ve tercih edilen etaplardan biri. Akdeniz'in çam ve adaçayı kokulu ormanı ile masmavi suları arasında kalan Gelidonya Feneri, manzarasıyla da bölgenin en etkileyici alanlarından biri olarak nitelendiriliyor. Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Türkiye kıyılarının en yüksek feneri olma özelliği taşıyan 'Gelidonya Feneri', baharın gelişiyle birlikte doğa tutkunlarının yürüyüş rotasında ilk sırada yerini alıyor.
Likya Yolu (Geyikbayırı-Çitdibi)
Türkiye’nin en ünlü tırmanış parkurlarını sınırlarında bulunduran Geyikbayırı, Geyiksivrisi dağı eteklerinde konumlanıyor. Geyiksivrisi Dağı, Antalya trekking rotalarının birçoğunun başlangıcı olma niteliğine sahip. Bu nedenle sadece kaya tırmanışı alanında değil doğa yürüyüşü konusunda da doğa severlerin ilgisini çekiyor. Geyikbayırı Fethiye’den başlayarak Antalya’ya uzanan Likya Yolu’ nun da bitiş noktası olma özelliğine sahiptir. Antalya doğa yürüyüşleri için en çok tercih edilen rotalardan biri olan Geyikbayırı-Çitdibi parkurunda başlangıç noktası Geyikbayırı köyü olarak belirleniyor. Uzunluğu 14 km olan Geyikbayırı-Çitdibi yürüyüş yolunda Geyiksivrisi dağının büyüleyici manzarası, yol üzerindeki antik kentlerin kadim tarihi ve doğanın sakinleştirici enerjisi ile harika bir gün geçirebilirsiniz. Yol boyunca antik kentlerin yanı sıra doğal güzelliği ile sizi etkisi altına alacak Güzelçam Yaylası olmak üzere pek çok farklı yaylayı da görme şansı yakalarsınız.
Selge ve Adam Kayalar
Manavgat Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda, St. Paul Yolu üzerindeki, 'Torosların Peribacaları', 'Avatar Diyarı', 'Antalya'nın Kapadokyası' gibi benzetmeler yapılan 65 milyon yaşındaki 'konglomera' kayalarından oluşan Selge Antik Kenti çevresi, doğa sporları ve yürüyüş gruplarından yoğun ilgi görüyor. Pisidya topluluğunun önemli merkezlerinden biri olan 1250 rakımdaki Selge Antik Kenti ile kestanelik arasındaki servi, ceviz ve kestane ağaçları arasında yükselen görüntüleriyle her mevsim ziyaretçilerin gittiği Adam Kayalar'ın çevresi de doğa harikası manzaralara ev sahipliği yapıyor. Doğaseverler Selge Antik Kenti'nde başlayarak ormanın içindeki patikadan yaklaşık 4 saat süren yürüyüşle Ballıbucak Mahallesi'ndeki kayalıklara geliyor. Yol boyunca kısa molalar veren doğaseverler, eşsiz manzara önünde fotoğraf çektiriyor.
Üçoluk Yaylası
Kemer’den yaklaşık 37 km. mesafede bulunan 1500 metre yükseklikteki Üçoluk Yaylası, muhteşem doğal güzellikleri ve çam ağaçlarıyla birlikte Kemer‘in görülmeye değer doğal güzelliklerinden birisi, ayrıca kamp tutkunları içinde çok ideal bir yer. Elektrik ve telefon gibi alt yapı hizmetleri olmayan yayladaki basit yayla evleri, sedir, çam ve çınar ağaçları ile bütünleşmiştir ve muhteşem doğal güzellikler sunmakta. Üçoluk Yaylası’na Kemer’den çam ağaçları arasından uzanan yaklaşık 37 km.lik stabilize bir yol ile ulaşım sağlanmakta. Yaklaşık 1500 metre yükseklikte bulunan Üçoluk yaylası flora ve fauna açısından oldukça zengin bir durumda. Üçoluk yaylası’na Kemer ve diğer tatil yerlerinden seyahat acenteleri aracılığıyla kamp ve trekking programları düzenlenmekte.
Tazı Kanyonu
Nefes kesen çarpıcı görselliği ve eşsiz atmosferi ile ziyaretçilerini görür görmez etkisi altına alan Tazı Kanyonu, her geçen gün daha çok kişinin gezi planlarına dahil oluyor.Büyüleyici bir panoramik manzaraya sahip kanyon, fotoğraf ve doğa tutkunları için sıra dışı bir deneyim vaat ediyor. İki dağ arasından kalan 4 km. uzunluktaki kanyonun genişliğinin 30- 50 metre, yan duvarlarının, 200- 400 metre yüksekliğinde olduğu söyleniyor. Tazı Kanyonu’nda, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, kamp gibi aktiviteler yapılabiliyor. Kanyonun çevresinde gezilecek yerler arasında, Köprülü Kanyon Milli Parkı, Selge Antik Kenti, Tarihi Oluk Köprüsü ve Köprüçay bulunuyor. Bahar ve yaz mevsiminde, Köprüçay’da rafting yapmak da bir diğer seçenek.HABER/BUSE ER