Son günlerde tavuk üreticisi olan bir markanın bir ürününde ölüme sebebiyet veren hastalıklar yapan L. Monocytogenes isimli bakterinin tespit edilmesi vatandaşta tedirginlik yarattı. Konu ile ilgili Ekspres’e konuşan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu bu tarz tehlikelerden nasıl korunulması gerektiğini anlattı.
ÖLÜME GÖTÜREBİLİR
Manavoğlu, özellikle çiğ kanatlı etler, kırmızı et ürünleri ve fermente etlerde mikroorganizmaların doğal olarak bulunabileceğini ancak bu durumun zararlı olmadığını ifade etti. Manavoğlu, önemli olanın hasta edici mikroorganizmaların bulunmaması olduğunu vurguladı. "Türk Gıda Kodeksi'nde yer alan mikroorganizma kriterlerine göre, çiğ et ürünlerinde salmonella gibi patojen bakterilerin bulunmaması gerekmektedir. Bu tür bakteriler ciddi hastalıklara yol açabilir. Özellikle gebe bireylerde ciddi sağlık sorunlarına, kanlı ishale ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölümcül hastalıklara sebep olabilir" dedi.
SOĞUK ZİNCİR EN ÖNEMLİ NOKTA
Manavoğlu, bu tür et ürünlerinin taşınmasında ve depolanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli faktörün soğuk zincir olduğuna dikkat çekti. Çiğ etlerin soğuk zincirle taşınması ve depolanması gerektiğini belirten Manavoğlu, " O yüzden özellikle bu tarz ürünlerin soğuk zincirlerde nakliyesinin yapılması gerekiyor. Bunun yanında soğuk yerlerde muhafaza edilmesi oldukça önemli. Doğru bir şekilde, uygun şekilde depolanması büyük önem teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.
ÇAPRAZ BULAŞMAYA DİKKAT
Çiğ etlerin diğer gıda ürünleriyle temas etmesinin engellenmesi gerektiğini belirten Manavoğlu, "Bunun yanında bu tarz ürünlerde çapraz bulaşmanın da önüne geçilmesi gerekiyor. Çapraz bulaşma dediğimiz şey ise, aldığınız çiğ et ürününün diğer ürünlerle temas etmesi sonucunda o çiğ et ürünü üzerinde bulunan zararlı mikroorganizmaların diğer ürünlere de ulaşması durumudur. Bunun engellenmesi gerekiyor. Dolabınıza bir et ürünü koyduğunuzda bu ürünün suyunun akıp başka bir gıda maddesine temas etmemesine ya da başka gıda maddelerine direkt temas etmemesine özen göstermelisiniz” dedi.
ÜRÜN HEMEN BUZDOLABINA KOYULMALI
Manavoğlu, üreticilerin hijyen kurallarına uyarak ürünlerini soğuk zincirle tüketiciye ulaştırması gerektiğine vurgu yaparken, tüketicilere de önemli görevler düştüğünü belirtti. Ali Manavoğlu, "Bu noktada hem üreticiye hem de tüketiciye ciddi görevler düşüyor. Üreticinin hijyen kurallarına uyarak kesinlikle soğuk zinciri aksatmadan ürünleri satış noktasına getirip satış noktasında da soğuk zincir dahilinde depo etmesi gerekiyor. Tüketici de bu ürünleri aldıktan sonra mutlaka soğuk zincir ilkesine riayet etmeli. Alınan et ürününü sıcaklığını arttırmadan hemen eve taşımamız gerekiyor. Bunun için özel poşetler, özel torbalar var. Vatandaşlar onları kullanabilir. Bu ürünlerin kesinlikle uzun süre dışarıda seyahat etmemesi gerekiyor Eve götürdüğümüzde de hemen buzdolabına koymamız gerekiyor” diye konuştu.