Dolu bitti hasarı kaldı
Kumluca'da önceki gün meydana gelen afette yaklaşık 4 bin dönümlük sera alanı zarar gördü
Kumluca'da aniden başlayan ve yaklaşık üç dakika süren dolu hayatı olumsuz etkiledi. Bir kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yağışta birçok sera da zarar gördü. Yaklaşık 4 bin dönüme yakın alanın hasar aldığı Kumluca'da cam olan seralar tamamen kırıldı. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe ise geçen sene gerçekleşen fırtınada daha az zarar oluştuğunu, bu sene se zararın çok daha büyük olduğunu söyledi.
'HASAR ÇOK CİDDİ'
Ortalama 4 bin dönüme yakın alanda hasar olduğunu söyleyen Kökçe, bu alanların ortalama 400 dönümün cam olduğunu ve tamamen kırıldığını belirtti. 'Seralar elek gibi elendi' diyen Kökçe, 'Dolu ciddi bir şekilde zarar verdi. Birçoğunun üstüne 0.12 milimetrelik örtüler çekildi. Parası olan, işçisi olan da serasını değiştiriyor. Değiştirmek zorunda zaten. Hasar çok ciddi. Seralar zarar görünce otomatikman ürünler de zarar gördü. Dolunun zarar verdiği alanlardaki ürünler komple zarar gördü. Camlara atom bombası atmış gibi oldu. Hepsi komple kırıldı. Kırılan camların altındaki ürünler de doğal olarak zarar gördü' açıklamasını yaptı.
Geçen sene yaşanan dolu olayında zarar gören alanların bu yıla göre daha az olduğunu ve bu sene durumun daha ciddi olduğunu söyleyen Kökçe, 'Geçen yıl 2 bin dönüm alan zarar gördü ama bu sene 4 bin dönüm oldu. Şu an hasar tespitleri yapılıyor. İlçe tarımdan 7-8 ekip çıktı. Alanda inceleme yapıyorlar. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) sigortası olanların ekipleri saha da onlar da çalışma yapıyor. Birçok bölümde hazine alanı, bölünmemiş alan ya da mahkeme alanı olduğu için sigorta yaptıramayanlar da var. Bunun bel kemiği sigorta kurumunun tamamen devreye girmesi, her yerin kapsama alanına girmesi. Eğer öyle olursa vatandaş da mağdur olmaz. Ama arazilerimiz çok parçalı olunca TARSİM yapılmıyor' şeklinde açıklama yaptı.
TARSİM konusunda çiftçilerin bilinçli olmadığını söyleyen Kökçe, 'TARSİMli ürün geçişi zamanı, hasat dönemine girecek geçen seneden sigortalı ürünü tekrar sigortalı yapması gerekiyor. İçindeki ürün değişikliklerini bildirmesi lazım. Veya daha sigortası bitmeden yeni sigorta yaptıranlar var. Yapılmayan şeyler var. Bunun gibi birçok sıkıntı var. Kısacası bilinçlenmemiz lazım. Daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmamak için daha çok bilinç lazım' açıklamasını yaptı. ÖZEL/Dilan ERAY
Yorumlar