Antalya’da etkili olan dolu yağışı, örtü altı tarım yapılan seralarda ve açık arazilerde büyük hasara yol açtı. Seraların camlarının zarar görmesi ve mahsullerin telef olması nedeniyle üreticiler ciddi maddi kayıplar yaşadı. Türkiye’nin örtü altı tarımın merkezi konumunda olan Antalya’da, nisan ayıyla birlikte başlayan karpuz ve kavun hasadı dolunun etkisiyle sekteye uğradı.

MAHSULLER TELEF OLDU
Yerli üreticinin zor durumda olduğunu belirterek İran’dan gelen ithal karpuzlara tepki gösteren Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “İran karpuzu giriyor şu an Türkiye’ye. Antalya karpuzumuz da seralarda çıktı, tezgahlara girdi. Devlet tarafından bir karar alınması lazım. İran karpuzunun devletler arası bir politikası var. Kendi ürünleri çıktığı zaman genel olarak kota uyguluyorlar. Yerli ürün çıktığında dışarıdan alım durdurulmalı ki çiftçinin malı iç piyasada değerlensin. Şu anda da zaten ithalat durmadığı için fiyatlar düşük seyredecek. İran karpuzu durursa, en azından yerli karpuz değerlenir. Çiftçi ayakta durabilir” diye konuştu.

Nazif

YERLİ ÜRÜN DEĞER KAYBETTİ
Karpuzun tarladan tüketiciye ulaşılasıya kadar arada 20-30 lira fark gösterdiğini dile getiren Başkan Alp, “2 hafta önce Antalya halinde çiftçi adına satılan karpuzun fiyatı 50-60 liraydı. İran karpuzunun etkisiyle bu fiyat şu an kilogram başına 30-35 liraya düştü. Markete, pazara gelene kadar vatandaşın alacağı karpuzun kilogram fiyatı ise 50-60 lira arasında değişiyor. İran’dan gelen karpuz ithalatı ivedilikle durdurulmalı” dedi.

‘EKONOMİYE BÜYÜK ZARAR VERİYOR!’
Dolu yağışı öncesinde yaşanan don olaylarının da meyve ağaçlarını etkilediğini hatırlatan Nazif Alp şu ifadelere yer verdi; “Bundan 20 gün önce olan don ile birlikte ağaçlarda meyve zaten kalmadı. Hava şartlarıyla yaşamak zorundayız. Ani rüzgar, fırtına, ekim-dikim normalinden 1 ay önce geldi bu sene. Bütün ekimler. Şu an iklimin ilk yapısı değiştiği için her şey 1 ay öne çekildi. Ağaçlar, sebzeler erken uyanmaya başladı. Ardından don, dolu gibi olaylardan etkilendiler. Ani gelişen yağmur ve dolu, açıkta bulunan tüm mahsulü çırpıp geçiyor. Bu da ister istemez ekonomiye büyük zarar veriyor.”

Ujy3 Oz F9 I Q Qq G Ykb D3 K Q D6 F L Do Ime Rix Uu K Iqw7 B

‘ÇİFTÇİ TOPRAKTAN ÇEKİLMEK ZORUNDA KALACAK’
Seralarda yüksek maliyetlerle yetiştirilen ürünlerin ithal ürünlerle rekabet edemediğini belirten Alp, “Zaten dolu meydana geldi, vatandaşın elinde karpuz kalmıyor. En azından kalan kısmın değerlenmesi gerekiyor. Maliyeti çok yüksek, seralarda yetiştiriliyor bu ürünler. Bu şekilde çiftçi ayakta duramaz. Çiftçi topraktan çekilmek durumunda kalacak” şeklinde konuştu.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER