Türkiye bu bahar aylarında, çokça ani gelen soğuk hava dalgalarının etkisi altında kaldı. Bunlardan sonuncusu 2 hafta önce olmuştu. O günlerde konu ile alakalı konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da don afetinin çok büyük olduğunu vurgulayarak, “Yer yer sıcaklığın eksi 15 dereceye düştüğü son günlerde, bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri kaydedildi. Bu olumsuz hava koşulları sonucu, maalesef 2014'te yaşanan büyük zirai don olayından sonra tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık” ifadelerini kullanmıştı.

ETKİSİ SERT HİSSEDİLDİ  
Don afetinin piyasa yansıması yeni yeni gözlemlenmeye başladı. Zira Antalya’nın komşu ilçesi Mersin’de hasadı başlayan kayısının kilogram fiyatı değerli metallerle yarışır seviyelere çıktı. İlk hasat ürünlerinin hallerde 500 liraya varan ücretlerle alıcı bulduğu, bir sonraki hasat ürünlerinin de yine çok yüksek meblağlara alıcı bulacağı tahmin ediliyor. Öte yandan don nedeniyle en az yüzde 25’lik bir kayıp olduğu, bunun da kayısı fiyatını yükselten etmenlerden biri olduğu gelen bilgiler arasında.

FİYAT ARTIŞLARI KAÇINILMAZ
Konu ile alakalı konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, “Kayısı bölgesinde üretim yapan çiftçileri don çok sert vurdu. O üreticilerin 2 senesi birden gitti. Çünkü ağaçlarda önümüzdeki yılın meyve gözleri bu seneden oluşur. Gelen don ile birlikte çiçek açıp dökülen meyvelerin yanı sıra o gözler de zarar gördü. Yani iki sene kayısı üretimi yapan çiftçi çok büyük zorluklar yaşayacak. Bu yokluk tabii ki piyasayı da vuracaktır. Azalan kayısı miktarı kayısı bulmayı zorlaştıracağı gibi kayısı fiyatlarının da tırmanmasına neden olacak. Enflasyon ile boğuşan vatandaş bir de arz-talep dengesizliği nedeniyle fiyat artışı ile karşılaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER