ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarıyla birlikte serinlemek için en çok tercih edilen gıdalardan biri olan dondurmaya olan talepte her yıl olduğu gibi bu yılda artış gösterirken beraberinde ciddi tehlikeleri de getiriyor. Özellikle merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen dondurmalarda sağlığa zararlı katkı maddelerinin ve tağşişin yaygınlaşması konusunda uyarılarda bulunan dondurma üreticisi Cengiz Karakoç, dondurma alırken sadece lezzete ve fiyata değil ürünün nerede ve nasıl üretildiğine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Yaz sezonu başladığında özellikle turistik bölgelerde dondurma satışlarında büyük bir artış yaşanıyor. Bu dönemde üretim kalitesine dikkat etmeyen sadece kar amacı güden ve insan sağlığını ikinci planda tutan birçok işletme de ortaya çıkıyor. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz dondurma üretimleri yerleri aynı zamanda denetimsiz ve hijyen kurallarından da uzaklar. Bu tür üretim yerleri genellikle maliyetleri düşük tutmak için kalitesiz ve sağlığa zararlı maddeler kullanır” ifadelerini kullandı. Dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin ve boyaların ciddi alerjik reaksiyonlara, mide rahatsızlıklarına ve uzun vadede daha ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine konusunda uyaran Karakoç, dondurmanın üretim sürecinin son derece hassas olduğunu belirterek, “Dondurma, süt ve süt ürünleri içerdiği için uygun sıcaklıkta saklanması ve üretilmesi gerekir. Aksi takdirde bu ürünlerde zararlı bakteri ve mikroorganizmalar gelişebilir. Merdiven altı üretim yerlerinde bu kuralların ne kadar dikkate alındığı meçhul. Bu yüzden, vatandaşlar dondurma alırken üretim yerini ve hijyenik koşulları mutlaka sorgulamalıdır” dedi.

5-128

AMBALAJ VE ETİKET BİLGİLERİNE DİKKAT EDİN

Sadece dondurma değil tüm gıda ürünlerinde ambalaj ve etiket bilgilerinin incelenmesi gerektiğini ifade eden Karakoç, özellikle dondurma gibi hassas gıdalarda ambalaj üzerinde yer alan üretim tarihi, son tüketim tarihi ve içerik bilgilerinin tüketiciler için önemli ipuçları sunduğuna dikkat çekerek, “Başta Antalya olmak üzere Denizli ve birçok şehre dondurma üretim zincirimiz var. Bu süreçte farklı şehirde yaşayan ve dondurmalarımızı tüketecek vatandaşların bu dondurmaların nerede ve nasıl üretildiğini gösteren ambalaj ve etiket bilgilerinin de olması hem tüketici için bir güvence hem de hijyen ve üretim için şart bir kuraldır. Ambalajsız ve etiketsiz ürünlerden vatandaşların kesinlikle kaçınması gerekmektedir. Ayrıca vatandaşlar, dondurma alırken ambalajın zarar görmemiş olmasına ve etiket bilgilerinin tam ve doğru olmasına dikkat etmeli. Eğer bu bilgiler eksikse ya da güven vermiyorsa eğer o üründen uzak durulmalılardır” şeklinde konuştu.

Karakoç

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ