Dubai çikolatası

Her gün kapımızı yeni bir trend çalıyor. İşin içinde lezzet ve trend olunca insanları durdurmak haliyle zor oluyor. Koşun koşun hiçbir şeyden eksik kalmayalım.

Çikolata dünyası her geçen gün kendisini geliştiren dev ve lezzetli bir dünya ama nerenin çikolatası olursa olsun şunu baştan söylemek istiyorum; bu lezzetin mimarı kakao ağaçları ve dünyada kakao ağaçları Güney Amerika’da ve Afrika Kıtası’nda yetişir. “Siz hiç Afrika çikolatası diye bir şey duydunuz mu” diyor ve sektörün kirli yüzünden bahsetmemek için konuyu kapatıyorum.

Gelelim çikolataya; kakao ağacının çekirdeklerinden ülkelerin damak zevkine göre harmanlanmasıyla dünyada baş döndüren bir sektör oluştu. Kahve de aynı şekilde tamamen ülkelerin damak zevkine göre oluşturulmuş bir sektör. Bu iki ürün de ithal ürünler. Adamlar senin damak zevkine göre yapıp gönderiyorlar. Aynı markanın ürünü de olsa tatları farklı. Yani her şey senin dünden bugüne edindiğin damak zevkine bağlı. Mesela ülkede bitter çikolata ya da espresso tüketimi diğerlerine oranla az. Halbuki gerçek çikolata tadına ya da kahve tadına en yakın ürünler bunlar olsa da bizim geleneksel damak tadımıza acı ya da sert geldiğinden biz bu ürünleri kendi damak zevkimize göre harmanlayıp tüketiyoruz. Bu sadece bizim ülkemizde de değil bütün ülkelerde böyle.

Bir ara Belçika çikolatasına takmıştık şimdi de Dubai çikolatası için kuyruklar oluşuyor. Baştan söyleyeyim çikolata başlı başına bir lezzet zaten ve içine girdiği her şeyi de güzelleştiren bir ürün. O yüzden adamlar ne yapsa tutar ama böyle bir ürün ‘en’lerin şehrinden geliyorsa insanların gözüne daha cazip görünüyor.

Dubai, lüks ve şaşaalı yaşam tarzıyla kendinden bolca söz ettiren şehir, şimdi de çikolatasıyla dikkatleri çekiyor. Vallahi adını ilk duyduğumda “altından mı yapmışlar” dedim. Bu kadar şatafata altın yakışırdı ama artık Dubai de bunlarla anılmaktan sıkılmış olacak ki lezzetle ön plana çıkmanın şehre kültürel değerler de katmanın arayışına girmişler.

Dubai çikolatası, geleneksel lezzetleri çikolatayla buluşturarak trend oldu. Bu topraklarda baklava, kadayıf, tahin, hurma gibi ölmeyecek lezzetler, bir de işin içine çikolata girince yeme de yanında yat. İnsan anlatırken bile ağzının suyu akıyor, hele ki o çıtırtı son noktayı koyuyor. Bir de sosyal medyadaki videoları görünce insanlar kendileri kuyruklarda buldular. Ne demişler ilk yapan her zaman işin kaymağını yer. Fiyatlar haliyle yüksek ama merak etmeyin yakın bir tarihte marketlere düşer. İnternette bolca tarif dolaşmaya başladı bile.

Kültürel lezzetlerle dolgu akımı başladıysa merak etmeyin ileriki günlerde çok daha iyilerini yeriz, bizdeki damak zevki kimsede yok.