DÜNYA Astım Günü’ nedeniyle Türk Toraks Derneği, Astım ve Alerji Çalışma Grubu ‘Her Yönüyle Alerjik Astım’ başlığı ile çevrim içi panel düzenliyor. Bugün 20.30-22.00 saatleri arasında gerçekleşecek olan panelde ‘Alerjik astımın tanısı ve alerjiden korunma yöntemleri’ konusunu Ebru Damadoğlu ve ‘Ağır alerjik astıma yaklaşım: Nasıl takip edelim?’ konusunu Rana Işık konuşacak.

400 BİNDEN FAZLA ÖLÜM

Astım ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, Dünyada 339 milyon kişinin astım hastası olduğunun tahmin edildiği ve her yıl 400 binden fazla da astıma bağlı ölüm olduğu belirtiliyor.

Peki, astım nedir? Belirtileri neleridir? Astım tedavi edilebilir mi?

ASTIM NASIL BİR HASTALIKTIR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Astım, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının daralması sonucu ortaya çıkan müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Astım tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Doğru tanı için yakınmaların değerlendirilmesinin yanı sıra solunum fonksiyon testlerinin yapılması amacıyla birinci ve ikinci üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarının işbirliği önemlidir.

ASTIM TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Dünyanın hiç bir yerinde astımı tamamen ortadan kaldıran bir ilaç tedavisi yoktur. Astım tedavisinin amacı hastalığın şikayetlerinin kontrol altına alınması ve hastanın yaşamının normale en yakın şekilde devam ettirilmesidir. Uygun ilaç tedavisinin verilmesi ve astım tetikleyicilerinden uzak durulması ile astım belirtileri kontrol altına alınabilmektedir.

ASTIMLI HASTALAR NE YAPMALIDIR?

Astım kontrolünü güçleştiren etkenler; ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmaması ve bunun yanında solunum yolu enfeksiyonları, alerjenler, sigara dumanı ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak sayılabilir. Yapılan araştırmalarda hastaların ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin