2012 yılından bu yana her yıl 25 Haziran’da kutlanan ‘Dünya Denizcilik Günü’, denizcilerin zor çalışma şartlarına dikkat çekiyor. Türkiye’de binlerce denizde çalışan personel var. Antalya’da da yüzlerce denizci bu iş ile ilgileniyor. Yaptıkları iş sebebiyle aylarca ailesini göremeyen denizciler yaşadıkları zorluklara dikkat çekildiği için mutlu.
‘TİCARETİN YÜZDE 80’İ DENİZ YOLUYLA’
Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO) göre, dünya ticaretinin yüzde 80’inden fazlası deniz yolu ile gerçekleştiriliyor. Hem tüketilen malların ulaştırılması hem de üretim için gerekli hammaddelerin temininin sağlanması ile deniz taşımacılığı ve limanlar, dünya ticareti ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Deniz taşımacılığı ile gelişim gösteren limanlar bulundukları bölge ve şehirlerin tarihsel coğrafyasını şekillendirmekte, ekonomik gelişimine katkılar sağlıyor. Limanlar sağladıkları istihdam imkanları ile bölge düzeyinde işsizliği azaltıcı etki de sunmakta, bu alandaki çalışmalara göre bölgesel refahın artması söz konusu oluyor. Dolayısıyla deniz taşımacılığı ve limanlar konusu hem ekonomik hem de sosyal kalkınma ile hayli ilişkili boyutlara sahiptir.
ULUSLARARASI DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ TARİHÇESİ
1948 yılında Birleşmiş Milletler denizcilik konferansında kurulması öngörülen ve on yıl sonra Hükûmetler Arası Deniz Danışma Örgütü adıyla kurulan ve 1982 yılına kadar bu isimle Birleşmiş Milletler bünyesinde bir ‘danışmanlık’ birimi olarak faaliyet gösteren ajanstır. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün faaliyet alanları; uluslararası denizlerde seyir güvenliği yönünden gerekli teknik önlemleri almak ve buna ilişkin uluslararası normların düzenlenmesini teşvik etmek; deniz işletmeciliğinin verimli olmasını sağlamak üzere, en etkili kuralların kabulünü teşvik etmek; denizlerin gemiler tarafından kirletilmesinin önlenmesine yönelik olarak, ülkeler arasında iş birliği yapılmasını sağlamaktır. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN