DAYANIŞMA kültürünün geliştirilmesi ve yoksullukla mücadele için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 20 Aralık, Uluslararası İnsani Dayanışma Günü olarak kabul edildi. Bu girişimin amacı uluslararası barış ve güvenliği koruyarak insan hakları ve sosyo-ekonomik gelişmeyi sağlamak. Her yıl 20 Aralık’ta bu güne özel farkındalık oluşturmak amacıyla birçok yardıma ihtiyacı olan kişiye yardım yapılıyor.
YOKSULLUĞUN BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR!
Yoksulluğun ortadan kaldırılması için çalışmalara başlayan BM, 2002 yılında Dünya Dayanışma Vakfı’nı kurdu ve bu bağlamda BM Kalkınma Programı’nı oluşturdu. Programın öncelikli görevi; yoksulluğu ortadan kaldırmak, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde başta en yoksul kesimler olmak üzere insani, toplumsal ve ekonomik gelişmeyi teşvik etmek.
DÜNYANIN YÜZDE 18’İ YOKSUL
Uluslararası yoksulluk sınırı 1,90 dolar olarak belirlendi. Bu sınıra göre 110 ülkeye dair araştırmaların yer aldığı Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’nin verileri açıklandı. Verilere göre; 110 ülkedeki 6,1 milyar insandan 1,1 milyarı yoksul. Bu kesimin ise yüzde 18’inden biraz fazlası ağır çok boyutlu yoksulluk içinde yaşıyor. Her 6 yoksulun 5’i yani 534 milyonu Sahra Altı Afrika ve 389 milyonu Güney Asya’da bulunuyor. Sahra Altı Afrika’daki nüfusun yüzde 42’si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Tüm yoksul insanların yaklaşık 730 milyonu orta gelirli ülkelerde yaşıyor.
TÜRKİYE’DE YOKSULLUK ORANI YÜZDE 14
Türkiye’de yoksulluğun ne boyutta olduğunu araştıran Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; göreli yoksulluk oranı yüzde 14,4’tür. Yoksulluk oranının en düşük olduğu hanelerin ise çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanelerin olduğu görüldü. Okur-yazar olmayanların yüzde 27,7'si, bir okul bitirmeyenlerin yüzde 24,4'ü, lise altı eğitimlilerin yüzde 13,8’i, lise ve dengi okul mezunlarının yüzde 7,8’i, yükseköğretim mezunlarının yüzde 2,6’sı yoksul olarak belirtilmiştir. Eğitim düzeyi arttıkça yoksulluğun azaldığı söylenebilmektedir. HABER/ÇİĞDEM KORKAN