HİNT yağı bitkisi, anavatanı Hindistan olan Sütleğengiller familyasından bir bitki türüdür. Akdeniz iklimin görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişir veya kültürü yapılır. Özellikle Antalya'da boş arsalarda, dere kenarlarındaki boşluklarda ve yol kenarlarında görülür. Tohumlarında bulunan risin maddesi zehirlidir.
TIPTA KULLANILIYOR
Tohumlarından elde edilen yağ, renksiz-soluk satı renkli, hafif kokulu bir yağdır. Alkolde kolaylıkla çözünür. Yağın hazmı zor olduğu için yemeklik yağ olarak kullanılmaz. Tıpta kullanımı yaygındır. Yağın bileşimini özellikle Risinoleik asit oluşturur. Yağın ince bağırsaklar üzerinde müshil etkisi vardır. 15-30 gramlık miktarı kuvvetli müshil etkisi yapar. Sanayide sabun ve boya yapımında, dericilikte, mürekkep yapımında kullanılır.
ÇOCUKLAR DİKKAT!
Dünyanın en zehirli bitkiler listesinde yer alan Hint Yağı’nın tohumu, yemeklik olmadığı için yanlışlıkla alındığında çocukları ve yetişkinleri zehirler. Bu tip bir durumda özellikle kusma ve ağrılı ishal görüldüğünde hemen doktora gidilmelidir. HABER/ÇİĞDEM KORKAN