Düz dünyacılar beni keşfetti

Zeus’a adanmış devasa bir taş ayak, Termessos antik kentinin en çarpıcı eserlerinden biri. Kulaktan kulağa dolaşır. Çeşitli yayınlarda görünür. Örneğin Mehmet Kürkçü’nün hem bu ayak, hem de yakınlarındaki Pan Tapınağı’ndan bahsettiği çok değerli bir araştırması var. Bulmak için kaç kez dolandım, dolaştım, ören yeri bekçisine tarif ettirdim, fakat bir türlü ulaşamadım. En sonunda Hüseyin Yıldız isimli Termessos sevdalısı, antik kenti köşe bucak tanıyan bir kardeşimiz sayesinde muradımıza erdik.

ZEUS’UN AYAĞIYLA FOTOĞRAF

Dev Zeus ayağını ben de gördüm. Adak amaçlı olarak yapılan bu ayaklar başka kentlerde de bulundu. Termessos’taki bu ayak ise Karl Lanckoronski’nin 1892’de yayınlanan ünlü kitabı ‘Pamphylia ve Pisidia Kentleri’nde bile yer alıyor.  Halen 140 yıl önceki yerinde, o araştırma ekibinin fotoğraf çektirdiği köşede duruyor. Aynı pozu bu sefer ben verdim. Sosyal medyada da yayınladım bu fotoğrafı. Bir dolu mesaj, yorum ve soru geldi. Çok sayıda paylaşan da oldu.

UFOCULARA MALZEME OLDUK

Paylaşımlar içindeki bir tanesi çok ilginç. Açıklaması ortada olan, insan eliyle taştan yontulmuş bir eserin bir anda nasıl komplocuların, UFO’cuların, antik uzaylıların, düz dünyacıların, yani kafası kırıkların malzemesi oluverdiğini gördüm. Zeus’un ayağıyla çektirdiğim fotoğraf da böyle bir manyaklığın mezesi haline geldi. Üstelik bizde de değil, İspanyolca bir grubun sitesinde. İspanyolcam pek iyi değildir, ama grubun adını çat pat çözdüm: ‘Somos Terraplanisas’, yani Türkçesi, ‘Biz düz dünyacılarız’. Fotoğrafımı bu grupta paylaşan İspanyol delisi de, “Türkiye’de bulunan taşlaşmış devlerin görüntüleri” diye not düşmüş üstüne. Yaptığım paylaşım az daha dünya çapında meşhur olacaktı, fakat bu ‘dev’ masalına fazla inanan olmamış. Yırttık.

DEV BİR HEYKEL BULUNABİLİR

Bu bahis açılmışken, Termessos’a ve bu esere çok emek veren Mehmet Kürkçü’nün notlarını da paylaşalım. Bildiği kadarıyla bu kadar büyük ölçülerde taş ayakların olmadığını söyleyen Kürkçü,  “Heykellere ait, büyük ölçülerde elbette mevcut. Burdur Müzesi’nde ya da İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde benzerleri var. Fakat adak amaçlı var mı bilemiyorum. Aslında bunun da bir heykele ait olma ihtimali var. Olur da, gelecekte bir gün bu parçanın bulunduğu teras temizlenir ve kazısı yapılırsa farklı buluntular gün ışığına çıkabilir” diyor. Termessos’a bu yıl ilk kez kazma vurulacak. Nevzat Çevik danışmanlığında Antalya Müzesi tarafından yapılması planlanan kazı bir türlü başlamadı. Tasarruf tedbirlerine takıldı anlaşılan.

Kibyra’ya gidenlere lavanta

Burdur’daki Kibyra antik kentinin kazı başkanı Şükrü Özüdoğru güzel bir müjde verdi. Kibyra antik kentini ziyaret edenlere lavanta hediye edilecek. Diyor ki Şükrü hoca, “Bugünden itibaren Kibyra’yı ziyaret edecek olan ilk bin kişiye, kazıevinde yetiştirdiğimiz lavantalardan bir demet hediye ediyoruz. Kibyra anısı olarak hazırladığımız hediyenizi bilet gişesinden alabilirsiniz”.