Prof. Dr. Deniz Ulaş, E vitamininin hem kadında hem de erkekte üreme potansiyelini artırdığını vurguladı.
Vitamin E'nin beyin, cilt ve kan üzerine olumlu etkileri olduğunu biliyoruz. Ancak üreme üzerine olan etkileri hakkında yeni yeni bilgi sahibi olmaya başladık.
Aşağıdaki durumlarda vücutta E vitamini eksikliği görülebilir;
-Kistik fibrozis
-Kronik pankreatit
-Çölyak hastalığı
-Kolestatik karaciğer hastalığı
Bu faktörler genetik olarak doğuştan itibaren de olabilir, sonradan dış faktörler nedeniyle de olabilir. Prof. Dr. Deniz Ulaş, E vitamininin erkek infertilitesi üzerine olan etkilerini şu şekilde sıraladı;
● Sperm sayısını artırır. Sperm sayısının azalmasının en önemli nedenlerinden biri de enfeksiyon ve travmadır. E vitamini sperm üzerine bariyer etkisi yaparak, spermin zararlı dış faktörlerden etkilenmesini engeller ve yumurtayı dölleyecek sperm sayısını artırır.
● Sperm haraketliliğini artırır. Vitamin E antioksidan etki ile spermleri serbest radikallerden korur ve sperm hareketliliğini artırır. Vitamin E eksikliğinde sperm hareketleri azalır ve spermin yumurtayı dölleyebilme kapasitesi azalır.
● Erkeğin cinsel gücünü artırır. Yapılan çalışmalarda dışardan vitamin E takviyesinin testesteron seviyesini artırdığı, buna bağlı olarak da erkeğin cinsel gücünün artırdığı gösterilmiştir.
● Tüp bebek başarı şansını artırır. Yapılan çalışmalarda E vitamin takviyesi alan erkeklerin, tüp bebek başarı şansının %29 daha fazla olduğu gösterilmiştir.
Sağlıklı bir insanın günde 500-1000 mg E vitamini alması gerekir. Aşağıdaki yiyecekler E vitamini yönünden zengindir;
Lahana, ıspanak gib yeşil yapraklı sebzeler,domates,biber,bitkise