TÜRKİYE’DE 60 bine yakın ebe bulunuyor. Bu sayının 56 bini Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yaparken 4 bin kadarı özel sektör ve üniversitelerde çalışıyor. ‘Dünya Ebeler Günü’ olması nedeniyle Eğitim Araştırma Hastanesinde ebelik yapan Ebe Songül Kökçen, ebelerin yaşadığı sorunları ve talepleri dile getirdi. Kökçen, “Biz ebeler olarak, iş ve gelir güvencesizliği, yoğun nöbetler, düşük ücret, riskli çalışma koşulları, emekliliğe yansımayan ek ödemeler ve ek ödemelerin hastane yöneticilerinin insafına bırakılması gibi sorunlarla boğuşuyoruz” dedi.

YARDIMCI SAĞLIK PERSONELİ DEĞİL, EBEYİZ’

Kökçen, “Mesleğimiz ikinci plana atılmış durumda. Hem bir mesleki adımız yok hem de hemşirelerin hep gölgesinde kalıyoruz. ‘Aile Hekimliği’ sisteminden sonra biz ebe olarak değil ‘yardımcı sağlık personeli’ olarak adlandırılıyoruz. Fakat bu tanımlamaya giren birçok meslek var. Biz ‘ebe’ olarak anılmak istiyoruz” dedi.

‘ÜCRETLER YETERSİZ’

Son yıllarda yaşanan enflasyon ile birlikte ekonomik zorluk çektiklerini belirten Kökçen, “Düşük ücretler alıyoruz. Yaptığımız işin zorluğu ile aldığımız karşılık bizi tatmin etmiyor. Yetkililerin bu konuya hemen çözüm bulması gerekiyor. Ek ödemeleri almakta sıkıntı çekiyoruz bari maaşlarımız yeterli düzeyde olsun” diye konuştu.

DÜNYA EBELER GÜNÜ NEDİR?

Ebeleri onurlandırmak için özel bir gün olarak kutlanması fikri ilk defa 1987 yılında Hollanda’da Uluslararası Ebeler Konfederasyonunun düzenlediği konferansta ortaya çıktı. Bu fikirden yola çıkılarak Ebeler Günü ilk kez 5 Mayıs 1991 kutlandı ve o zamandan beri her yıl 5 Mayısta Dünya Ebeler Günü olarak kutlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün ebelik eğitim çerçevesine göre; ebelik yeterli doğum, yeni doğan, jinekoloji ve çocuk bakımı bilgisi gerektiren temelde bağımsız, aynı zamanda sağlık ekibinin parçası olan bir meslektir. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin