GÜNDEM

Eczacılık fakültesi açılmasın çağrısı

Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası, ortak yaptığı açıklamada yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına karşı olduklarını ifade etti

Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası, eczacılık fakültelerinin durumu hakkında basın açıklaması yaptı. Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası,  açıklamada, eczacıların pandemiden depreme kadar her türlü olağanüstü durumda halkın yanında olduğu ve halk sağlığını ön planda tuttuğu vurguladı. Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odaları, mesleklerinin en önemli sorunlarından birini gündeme getirmek amacıyla toplandıklarını belirtti.
‘TİCARİ KAYGILARDAN ARINMALI’
Basın açıklamasında, mesleki sürdürülebilirliğin sağlanması, nitelikli eczacılık hizmetlerinin devamı ve genç eczacıların yaşadığı istihdam sorununun çözülmesi için yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına karşı olduklarını ifade eden Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası, eczacılık eğitiminin ticari kaygılardan arındırılarak planlanması gerektiğini vurgulayarak  yeni fakülteler açmak yerine mevcut fakültelerin akademik kadrolarının ve altyapılarının güçlendirilmesi gerektiği belirtildi. Türkiye'de sayıları 62'yi bulan eczacılık fakültelerinin sadece 14'ünün tam akredite eğitim verebildiği ve mevcut fakültelerin 4 bin 500 öğrenci kontenjanına sahip olduğu ifade eden Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası,  Sağlık Bakanlığı'nın 2016 yılında yayınladığı Sağlık İşgücü Raporu'nda 2023 yılına kadar yüzde 30 eczacı istihdam fazlası olacağı belirtilmesine rağmen, eczacılık fakültelerinin sayısının 29'dan 62'ye çıktığı ve durumun daha da ciddi boyutlara ulaştığı  belirtti. 
TALEPLERİNİ SIRALADIRLAR
Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası taleplerini dile getirerek, “Nitelikli eczacılık eğitimi ve mesleki sürdürülebilirlik için yeni bir eczacılık fakültesine daha ihtiyacımız yoktur. Eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralaması 50 bin olmalıdır. Mevcut fakültelerin kontenjanları acilen azaltılmalı, akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmamalıdır. Mevcut eczacılık fakülteleri eğitim ve teknolojik anlamda ivedilikle donanımlı hale getirilmelidir. Bu fakültelerin bir kısmı yerli ve milli ilaç üretimine hizmet edecek ilaç AR-GE Merkezlerine dönüştürülmeli, mezun olacak meslektaşlarımızın da bu güçlü gelecek hedefine uygun bir eğitim almaları sağlanmalıdır. Yeni mezun genç meslektaşlarımız için kamuda ve ilaç sanayinde istihdam gerçek anlamda artırılmalıdır” ifadelerine yer verdi. Açıklamada, eczacılık eğitiminin doğru temeller üzerine inşa edilmesi gerektiği ve bu hedefle nitelikli sağlık çalışanlarının yetiştirilmesinin önemine dikkat çeken Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası, Yükseköğretim Kurulu'nu eczacılık eğitiminin geleceği için görüş ve önerilerini dikkate almaya ve planlamalarını bu doğrultuda yapmaya davet etti.