EĞİTİM Sen Antalya Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2024 bütçe görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklanan bütçenin yeterli olmadığını dile getiren Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Eğitimde en temel ihtiyaçlar görmezden gelinerek hazırlanan 2024 MEB bütçesinin zorunlu eğitim harcamalarını bile karşılamaktan uzak olduğunu bugünden söylemek mümkündür” dedi. Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez yaptığı açıklamada, 2024 yılı MEB bütçesinin 1 trilyon 92 milyar lira olarak belirlendiğini ancak bu miktarın, ekonomik kriz ve Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle aslında yetersiz olduğunu ifade etti. Başkan Sönmez, eğitimdeki temel ihtiyaçların görmezden gelindiği belirterek bütçenin zorunlu eğitim harcamalarını karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı.

ZORUNLU HARCAMALARI KAPSIYOR

Açıklamalarda bulunan Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, MEB bütçesinin büyük bölümünün personele yapılan zorunlu harcamalardan kaynaklandığına dikkat çekti. Personel giderleri ve sosyal güvenlik devlet primi giderlerinin bütçedeki büyük payı (%72,34) ön plana çıkarken mal ve hizmet alım giderlerinin payının düşük olduğunu ifade eden Başkan Sönmez, okul bütçelerinin yetersizliği ve okulların çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için öğrenci aidatlarına, bağışlara ve ticari faaliyetlere bağımlı olduğu ve bununla birlikte devlet okullarının sürekli kaynak sıkıntısı çektiğinin altını çizdi. Başkan Sönmez, “MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17,18 iken, eğitim hizmetlerinin sunumu açısından çok önemli olan yatırım bütçesi 2009’da yüzde 4,57’ye kadar gerilemiştir. Eğitimde 4+4+4 düzenlemesi sonrasında kısmen de olsa artışa geçen eğitim yatırımları payı sonraki yıllarda istikrarsız bir çizgi izlemiştir. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2023’te yüzde 9,18 iken, 2024’te yüzde 9,16’ya gerilemiş ve 22 yıl öncesinin çok gerisinde kalmıştır” dedi.

EMEKÇİLER, 10 YILDA YARI YARIYA YOKSULLAŞTI

Eğitim emekçilerinin maaşlarına da değinen Başkan Sönmez, öğretmenlerin geçtiğimiz 10 yılda maaşlarının yarı yarıya düştüğünü ve zor koşullarda geçinmeye çalıştığını dile getirdi. Başkan Sönmez, “Göreve yeni başlayan bir öğretmenin aldığı maaş ABD doları bazında 10 yıl önceki seviyenin gerisindedir. 2014 yılında öğretmen maaşıyla 942 ABD doları alınabiliyorken bugün 795 ADB doları alınabilmektedir. 10 yıl önce maaşıyla 14 çeyrek altın alabilen bir öğretmen, bugün maaşıyla 7 çeyrek altın alabilmektedir. Çeyrek altın üzerinden bakıldığında eğitim emekçileri geçtiğimiz 10 yılda yarı yarıya yoksullaşmıştır” açıklamalarında bulundu. Yardımcı hizmetliler, memurlar, idari ve teknik personelin ise durumunun daha vahim olduğuna dikkat çeken Başkan Sönmez, konuşmasının kalanında taleplerini açıkladı.

Eğitim Sen’in açıkladığı 2024 MEB bütçesi talepleri ise şu şekilde:

·         2024 yılı için öngörülen eğitim ve yükseköğretim bütçeleri ile eğitim sisteminde yapısal hale gelen fiziki alt yapı, öğretmen, idari ve akademik personel açıkları, araç gereç gereksinimi ve benzeri sorunların ve ihtiyaçların karşılanabilmesi mümkün değildir. MEB ve yükseköğretim bütçelerinin milli gelire oranı en az iki kat arttırılmalı ve OECD ortalamasına çıkarılmalıdır.

·         MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay başlangıç olarak en az iki kat arttırılmalıdır. 

·         Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçlarını karşılayacak bir bütçe sistemi oluşturulmalı, bütün okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır.

·         Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamasına son verilmeli, özel okullara aktarılan kaynaklar, destek ve teşvikler devlet okulları için harcanmalıdır.

·         Öğretmen Meslek Kanunu’nda farklı kariyer basamaklarına yönelik ekonomik iyileştirmeler bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde yansıtılmalı, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmelidir. 

·         Okul öncesi eğitim başta olmak üzere, eğitimin bütün kademelerinde öğrencilere en az bir öğün ücretsiz yemek verilmelidir.

·         Eğitim yatırımları arttırılmalı, tüm kamu emekçilerine ücretsiz okul öncesi kurumlar ve kreşler için bütçeden pay ayrılmalıdır.

  • Ek dersler başta olmak üzere, tüm ek ödemeler temel ücrete dahil edilmeli ve emekli maaşlarına yansıtılmalıdır.

·         2024 yılında aile ve çocuk yardımı başta olmak üzere, sosyal yardımlar sembolik olarak belirlenmekten çıkarılmalı, sosyal yardımlara günün koşullarına uygun ve ihtiyaç kadar artış yapılmalıdır.

  • Öğretmen ve yardımcı hizmetli açıkları kapatılmalı, ataması yapılmayan öğretmenler öğretmenin tamamı kadrolu olarak atanmalı, okullara acilen 100 bin yardımcı hizmetli istihdam edilerek, geçici istihdam uygulamalarına son verilmelidir. 
  • Eğitime hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerine en az bir maaş tutarında, dönem başlarında olmak üzere yılda iki kez ödenmelidir.

·         Tüm eğitim ve bilim emekçilerine insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır.  HABER/AYSU DURSUN

Editör: Uğur Keskin