ÖĞRETMENLİK Meslek Kanunu’yla (ÖMK) birlikte artık öğretmenlere başöğretmen, uzman öğretmen gibi unvanların verileceği belirtilmişti. Bu konuya ilişkin Eğitim-Bir-Sen,  Türk Eğitim-Sen Eğitim-İş ve Eğitim-Sen savunmalarını sundu. İptal davası kapsamında tüm eğitim emekçileri adına Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve Genel Merkez Hukuk Bürosu Avukat Dr. Burak Sabuncu ile birlikte mahkemede görüş bildirdi.  Mahkeme, Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen’i de birlikte dinledi. Son olarak da Eğitim-İş ve Eğitim-Sen olarak salona aynı anda alındı.

ömk 2

ÖĞRETMENLERE HAK ETTİKLERİ SAYGINLIĞI VERİN’
Mahkeme sonrası açıklama yapan Özbay, Eğitim-İş’in, öğretmenlerin Meslek Kanunu ile ayrıştırılmasına, kariyer basamakları adı altında farklı unvanlarla kategorize edilmesine, en baştan beri söylemiyle de eylemiyle de karşı çıktığını ifade eden Özbay, “Dünyada başöğretmen unvanlı bir liderin kurduğu tek ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde öğretmenlerin geçinemedikleri, saygı göremedikleri, mesleki haklarını alamadıklarını, maalesef ki kendi meslek kanunlarında bile düşüncelerinin dikkate alınmadığını görüyoruz. Eğitimcisinin itibar görmediği bir ülkenin, eğitim sisteminin iyi olma ihtimali; eğitim sistemi iyi olmayan bir ülkenin de dünya ülkelerinden itibar görme ihtimali yoktur. Bu nedenle mesleğin onuruna yakışır, Öğretmenlerin, meslek örgütlerini ve eğitimin tüm bileşenlerini dahil ederek tüm sorunları kapsayıcı çözüm öneren yasal düzenlemelerin kanun koyucu tarafından ivedilikle ele alınmasının mutlak bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘UNVAN SINAVINA GİRMEYEN ÖĞRETMENLER İÇİN HAKSIZLIK!’
Genel Başkan Kadem Özbay özellikle Anayasa Mahkemesi yargıçlarına, bu haliyle eğitim bilimine ve anayasaya aykırı olan, çalışma barışını bozan, öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmen, öğrenci ve veliyi ayrıştıran ÖMK’nin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.  Özbay, “Bu kanunu mesleğin onuruna bir saldırı olarak gördüğü için sınava başvurmamış ya da kanunda yer alan kriterleri sağlayamadığı gerekçesiyle unvanlardan kaynaklanan ek ücret farkını alamayan yaklaşık 500 bine yakın kamu ve 200 bine yakın özel sektör öğretmenin telafisi mümkün olmayacak şekilde mağduriyeti söz konusu olacaktır. Unvandan kaynaklı ücret farkı almaya devam eden öğretmenler ile bu ücretten yararlanamayan öğretmenlerin olduğu ikili bir yapı varlığını sürdürmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin