GELİR İdaresi Başkanlığı, depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi gerekçesiyle ek motorlu taşıtlar vergisi (MTV) tahsili kararını aldı. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak. Ek MTV ödemesi durumunu değerlendiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Motorlu taşıtlar vergisi üzerinden getirilen dolaylı ek vergi Anayasaya aykırıdır. 2023 yılının çoktan ödemesi yapılmış motorlu taşıtlar vergisini bir defaya mahsus yeniden tahakkuka sokarak 2023 yılı için tekrar tahsil etmek Anayasa’nın 2’nci ve 73’üncü maddelerine aykırıdır” dedi.
‘GERİYE DÖNÜK ÖDEME YAPILAMAZ’
Tahakkuku çoktan bitmiş bir vergilendirme konusunda 2023 yılı için geriye dönük tahakkukun gündeme getirilmesinin hata olduğunun vurgusunu yapan Gündüz, “ Ek motorlu taşıtlar vergisi, hukuki belirlilik bulunmadığından Anayasa’nın 2’nci maddesine, vergiyi doğuran olay gerçekleştikten sonra geçmişe dönerek verginin miktarında yapılan değişiklik nedeniyle Anayasa’nın 73’üncü maddesine de aykırıdır” diye konuştu.
ARAÇ ALIM SATIMLARINDA KİM EK MTV ÖDEMELİ?
Araç alım satımında ek vergi sorumluluğunun kimde olduğu konusuna da değinen Gündüz, “Devir işlemleri düzenlemenin yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinden önce yapılmışsa aracı alan, bu tarihten sonra yapılacak satış içinse aracı satan sorumlu olacaktır. Ek MTV ödenmeden trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı işlemi yapılamayacaktır. Ek MTV ödenmemiş veya 6183 sayılı amme alacakların tahsili usulü hakkındaki kanun 48’inci madde ise kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene maalesef yapılamayacaktır. Ek motorlu taşıtlar vergisi ödemeyenler aracını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak ve yurtdışına çıkaramayacak. Vergi ödenmeden araç muayenesini de yaptıramayacak” dedi.
MARMARA DEPREMİ ÖRNEĞİ!
Anayasada ve hukukta itiraz etme hakkının mevcut olduğunu söyleyen Gündüz, “1999 Marmara depreminde getirilen ek MTV Anayasa’ya aykırılığından dolayı iptal edilmiştir. İptal yetkisi veya itiraz meclisteki partiler ve milletvekillerinin beşte bir çoğunluğu veya Cumhurbaşkanlığı makamının Anayasa’ya aykırılık iddiası ile konu Anayasa Mahkemesi’ne taşınabilir” ifadelerini kullandı. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN