TÜRKİYE’NİN birçok yerinde sahiplenilen hayvanlar daha sonra sokağa atılıyor. Antalya’da o şehirlerden biri…  Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Antalya Bölge Temsilcisi Çetin Şişman, konuya dair açıklamalarda bulundu. Şişman, “Hayvan sahiplenen kişilerin hayvanları sokağa atmasında birçok sebep var fakat en önemlisi olarak ekonomik sebepler diyebilirim. Mama fiyatlarının artması büyük bir etken, insanlar  mama almakta  zorlanıyor sadece mama ile  de bitmiyor  aşı, tedavi vs. gibi giderler çok pahalandığı için insanlar almakta zorlanıyor.  Bu yüzden insanlar maalesef terk etme yolunu seçiyor” dedi.

çetin

‘ŞİRİN OLMADIĞI İÇİN ATILAN HAYVANLAR VAR’
Sahiplenen kişilerin hayvanları sokağa atma sebeplerine değinen Şişman, “Sahiplenme kültürümüz tam olarak oturmadığı için bebekken sahiplenilen bir köpek veya kedi büyüdüğünde ‘şirinliğini kaybettiği’ gerekçesiyle sokağa ya da bakımevlerine terk ediliyor. Çip taktırmak istemeyen, Tarım ve Orman Bakanlığı’na kaydettirmeyen insanlar da ceza ödememek için terk ediyor. Özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırmalar, aşılar ve tedaviler çok pahalı, bu saydıklarımız terk etmek için bir sebep olmamalı fakat maalesef oluyor” ifadelerini kullandı.

sokakkk2

‘HAYVANLAR RUHSAL BUNALIMA GİRİYOR’
Sokağa atılan hayvanların yaşadığı ruhsal bunalıma değinen Şişman, “Evde büyüyüp sokağa terk edilen veya bakımevine terk edilen hayvanların da hayatta kalabilmeleri maalesef çok zor oluyor. Trafik kazası, hastalık ya da açlıktan ölebiliyorlar. O yüzden biz HAYTAP olarak, yıllardır mama fiyatlarının makul rakamlara gelmesi için mücadele veriyoruz, en azından KDV’nin mama rakamlarından kaldırılmasını istiyoruz. Bunun için başvurularımızı taleplerimizi iletsek de henüz sonuç alamadık” dedi. ÖZEL HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin