Ekonominin yeni jargonu!

Söze 'hayırlı haftalar' dileyerek girelim. Sonrası nasılsa gelir. Ülkemizde gündem ne kadar hızlı değişiyor değil mi? Neredeyse saat başı değişen gündeme toplum olarak alıştık artık. Bağışıklık kazandık ve de ters köşe olmuyoruz. Da, vatandaşın gündemi elbette ekonomi. Ankara ne diyor can kulağı ile dinliyoruz. Bu can kulağımıza yenice bir ifade takıldı 'Heterodoks Politikalar'. Ne ki bu?

***

Ankara, ekonomi ile ilgili politikalardan söz ederken 'artık heterodoks politikaları var' dedi. Mutlak sizin de dikkatinizi çekmiştir. Telaffuzu da yazılımı da pek bir zor. Bu sözler ne anlama geliyor merak ettim, hiç üşenmedim anlamına baktım. Bakın ne demeye geliyormuş heterodoks. Noktası virgülüne kadar açıklama 'Yunanca heteros(farklı) ve doxa sözcüklerinden türetilen heterodoks farklı inanç demek. Ekonomi alanında geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki uygulamaları adlandırmak için kullanılıyor' diyor. Herkes hissesi nispetinde anlasın!

***

Ekonomide artık heterodoks politikaları varmış. Ankara böyle söylüyor. İfadenin ne anlama geldiği ise sosyal medyada gündem olmuş, millet anlamını yorumluyor. Kimi mizahi kimi ciddi şekilde. Ya kardeşim hiç işiniz gücünüz yok mu sizin!

***

Biz şimdi heterodoksu falan bir yana bırakalım da gelelim bizim ekonomiye, enflasyona, hiç düşmeyen fiyat etiketlerine. 'Nolcak bu halimiz' deyip durmayalım. Zira otoritelere göre, fiyat artışları önümüzdeki aylarda da devam edecekmiş. Etsin valla, millet zaten 'fiyatlar nasıl ve ne zaman düşecek' cümlesini gündemden düşürdü. Bu ekonomik macera nereye kadar gider, Allah sizi inandırmasın merak bile etmiyoruz artık. Nasıl olsa cep delik cepken delik.

***

Fahiş fiyat artışlarında adres, stokçular gösterildi ya. Şimdi denetimciler stokçuların ensesinde. Yakaladıklarına cezai işlem, para cezası falan. Çözüm getirir mi, bekleyip görelim. İyi de kim bu stokçular? Sen ben bizim oğlan.

***

Ya ak saçlılar? Memlekette 10 milyona yakın emekli varsa, misal on milyonuncu da benim. Zamdı, falandı derken alınan aylık yetip bitmiyor. Onlar açlık sınırının altında yaşama tutunmaya çalışıyor. Neyle ek iş ile, kimisi ayakkabı boyacılığı, kimisi pazarcılık, kimisi de tamircilik yaparak. Ak saçlıların ikinci bahar umudu üçüncü bahara mı kaldı?