Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Elektrik faturalarında yeni dönemde, örneğin 1.050 TL’lik bir fatura, 2.000 TL’ye kadar çıkabilir. Ancak, bu durumu doğru anlamak ve bilgi sahibi olmak çok önemli. Elektrik ve doğalgazda herhangi bir zam veya güncelleme yapılmamıştır. Buradaki değişiklik, devlet desteğinin çekilmesinden kaynaklanmaktadır” dedi.
‘DEVLET DESTEĞİ SONA ERDİ’
Yeni düzenleme ile birlikte, elektrikteki yüzde 60 ve doğalgazdaki yüzde 75’lik devlet desteği sona erdiğini belirten Gündüz şu ifadelere yer verdi; “1 Şubat 2025 itibarıyla, meskenlerde 5.000 kWh, ticarethanelerde ise 15.000 kWh'ı aşan elektrik kullanım bedellerine devlet desteği yapılmayacak. Bu durumda, meskenlerde 417 kWh'lik fazla tüketim, faturaların iki katına çıkmasına yol açacaktır. Örneğin, 1.050 TL olan elektrik faturası, ticari işletmelerde ise 5.000 TL'yi aşan tüketiciler için daha yüksek maliyetlere yol açacaktır.”
TÜKETİCİLER NE YAPMALI?
Önceden kilowatt başına 2 TL 50 kuruş olan fiyatın, şimdi 4 TL'nin üzerine çıktığını belirten Gündüz, “Tüketiciler bu durumda ne yapmalı? Eğer bir enerji firmasıyla anlaşarak indirim elde edemezlerse, mevcut dağıtım firması onlara yüksek tarifeden elektrik satmaya devam edecektir. Peki, itiraz edilebilir mi? Düzenlenen kanun ve yönetmelikler değişmedikçe, hakem heyetlerine yapılacak şikayetler kabul edilmeyecek ve lehinize sonuçlanmayacaktır” dedi.
‘YÜKSELEN ELEKTRİK FİYATLARI DAR GELİRLİYİ ETKİLEYECEK’
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamalarına da atıfta bulunan Gündüz, “Türkiye'de 40 milyon mesken abonesi bulunmakta, bunun yüzde 3'ü, yani yaklaşık 1.2 milyon abone bu durumdan etkilenecektir, demişti Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar. Ancak ben, Sayın Bakan'a şunu hatırlatmak isterim: Bu ülkede 19 milyon emekli, 6 milyon asgari ücretli ve dar gelirli vatandaşlarımız var. Bu durumda, yüzde 3'lük bir etkileşim çok daha fazla olacaktır” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, devletin fosil yakıtlardan uzaklaşmak amacıyla elektrikli araç teşviklerini artırdığına dikkat çeken Gündüz, “Fosil yakıtlardan uzaklaşmak amacıyla devlet elektrikli araç teşviklerini artırmıştır. Bu da evde şarj edilebilen araç sayısının artmasına sebep olmuştur. Devlet, evi büyük olan, evinde daha fazla elektrikli eşya kullanan veya elektrikli aracı olan kesimlerin elektrik fiyatını daha maliyetine uygun bir şekilde ödeyecek. Ancak düzenleme, elektrikli araçlarınızı şarj istasyonlarına yönlendirmeyi ve daha az elektrik tüketimini sağlamayı hedefliyor gibi görünüyor. Bunun da daha çok bazı kesimleri zengin etme amacı taşıdığı söylenebilir” diye konuştu.
‘GEÇERSİZ DİLEKÇELERE DİKKAT!’
Neşet Gündüz, tüketicileri şüphe duydukları yüksek faturalarla ilgili dilekçe örneklerine karşı uyardı. Sosyal medyada paylaşılan ve bazı sivil toplum örgütleri tarafından önerilen dilekçelerin geçersiz olduğunu belirten Gündüz, “Eğer gerçekten yüksek elektrik faturalarınızdan şüpheleniyorsanız, sosyal medyada paylaşılan ve birçok sivil toplum örgütü tarafından önerilen dilekçe örneklerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu dilekçeler geçersizdir ve şikayetinizi çözmeye yardımcı olmayacaktır. Zaman kaybı ve sinir harbine sebep olabilir. Bunun yerine, tüketici derneklerine başvurarak doğru dilekçelerin yazılmasını sağlayın. Ayrıca şikayetlerinizle ilgili olarak, bilirkişi tespiti ve güncel ölçüm verilerinin dağıtım şirketlerinden talep edilmesini sağlayın” dedi.