YAPILAN araştırmalarda Türkiye’de, kişi başına düşen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayısında 17,1 ile dünya birincisi olduğu belirtildi. Bu rakamın Yunanistan’da 15,7, İsrail’de, 15,5 ile Japonya ve Avusturya’da 15,4 adet olduğu açıklandı. Konuya dair açıklamalarda bulunan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, Türkiye’de tütün sektörü çalışanların gençleri etkilemek için ürünler ürettiğini söyledi.

Yurtbahar-1

KAYIT DIŞI EKONOMİ EN BÜYÜK SEBEP

Türkiye’nin sigara kullanımında dünya birincisi olma nedeninin kayıt dışı ekonomi olduğunu söyleyen Yurtbahar, “ Barkodsuz satışlar Türkiye’de çok fazla yapılıyor. Satış noktalarında kayıt dışı ve vergi dışı olan tütün ve tütün malzemeleri satılıyor. Ekonomik olarak bunun bedeli bir bomba etkisi yapacak kadar büyüklükte. Her an bu patlayabilir. Vergi olarak çok büyük bir zarar vermektedir. 5727 sayılı kanuna istinaden satış noktalarının denetlenmesi anlamında çalışmamız var. Her önüne gelinen noktada satışların yapılmaması ve önüne geçmek için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

‘GENÇLERİ İYİ TANIYORLAR’

Tütün sektöründe çalışan kişilerin gençleri iyi tanıdığını vurgulayan Yurtbahar, “Gençlere yönelik bir takım çalışmalar yapılarak bağımlı olmaları sağlanıyor. Tütün sektörü gençlere yönelik ürünler piyasaya sürerek bağımlı hale getiriyor. Bunların en iyi örneği ‘elektronik sigara’ yolda yürürken bile gençlerin ellerinde elektronik sigaralar var. En büyük kayıt dışı ürün elektronik sigaralar. Sağlığa zararı yok gibi söylentiler çıksa da çok fazla zararı var” ifadelerini kullandı.

‘ELEKTRONİK SİGARALAR ÇOK ZARARLI’

Elektronik sigaraların içinde sıvının olduğunu belirten Yurtbahar, “O sıvının ne olduğu tam olarak tespit edilmiş değil. Ancak çok fazla satılıyor ve çok fazla kullanılıyor. Gençler geleceklerini ve çevresindeki kişileri düşünmeden kullanıyor. Elektronik sigaraların çok fazla zararı olduğunu düşünüyorum. Bilim adamı değilim ancak bu sigara sıvı olduğu için ciğere, boğaza, gırtlağa yapıştığını düşünüyoruz. Son zamanlarda kanser oranlarının artmasının nedeninin bu olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu. 

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/ÖZEL HABER