ELMALILI HAMDİ YAZIR ADIYLA ANILIYOR
Elmalı’nın tarihi ve kültürel değerlerinin korunması ve tanıtılmasını teşvik amacıyla hazırlan ‘Şehr-i Elmalı’ projesi kapsamında kurulan kent müzesi, din bilgini Elmalılı Hamdi Yazır adıyla anılıyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hayata geçirilen müze, kent tarihini, kültürünü yansıtarak Elmalı'nın kırsal turizm alanındaki marka değerini artırmak amacıyla kuruldu. İlçenin tarihi konaklarının korunması bilincinin oluşması, ilçenin tarihi bilgi ve dokümanlarının yok olmadan bir yerde toplanması, turistik değerlerin tanıtımının yapılması adına oluşturulan müze, yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken müzelerden biri olma özelliği taşıyor.
HER YIL BİNLERCE ZİYARETÇİYİ AĞIRLIYOR
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi... Çağdaşları arasında benzerine az rastlanan geniş kültürlü mütefekkir bir din alimi olan Osmanlı İmparatorluğunun son, Cumhuriyet döneminin ise ilk dönemlerinde yaşamış, Mütefekkir, Din ilmi, Tefsirci, Felsefeci, Eğitimci, Hukukçu, Hattat, Sanatkar, Gazeteci, Yazar, Edebiyatçı, Şair, Tarihçi, Araştırmacı, Çevirmen, Vakıf Uzmanı, Fikir ve Siyaset adamı gibi bir çok özel sıfatı bünyesinde barındırmış mana ve iklimi kandil gibi aydınlatan, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile Kur'an-ı Kerim’i Türkçeye çeviren, ‘Hak Dini Kuran Dili’ adlı tefsiriyle tanınan son devir din alimlerinden olan Elmalılı M.Hamdi Yazır'ın eserlerinin bulunduğu Elmalılı M.Hamdi Yazır Kent Müzesi her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
YAZIR’IN YAŞAMINI ANLATAN ESERLERE YER VERİLİYOR
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın evinin bulunduğu Karyağdı Mahallesi'nde ‘Badazlıların Evi’ olarak bilinen ve aslına uygun şekilde restore edilen geleneksel bir Elmalı Evi’nde hizmet veren müzenin zengin koleksiyonunda, devrin son din alimlerinden olan ve muazzam bilgi hazinesi ile yaşadığı çağa ışık tutarak toplumu aydınlatan Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın yaşamını anlatan eserlere yer veriliyor. Yazır Ailesi'nin katkılarıyla oluşturulan müzede, büyük din aliminin 16 orijinal hat dahil olmak üzere bakanlık mührü, duvar saati, çakmak, tesbih, ayna, satranç takımı, hokka gibi kişisel eşyalarının yanı sıra yazdığı eserler ve tefsirleri bulunuyor. HABER/BUSE ER