EKONOMİ

Emekli maaşlarında bunlara dikkat!

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, bankaların emekli maaşına bloke koyamayacağını ancak promosyon ve ikramiyeye bloke koyabileceğini söyledi

EMEKLİLERİN maaşlarının bloke edilmesi ve promosyonlardan dolayı bankalarını değiştirme taleplerine karşı bankaların tutumlarını değerlendiren Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Maaş hesabını taşımak isteyen emekli tüketiciyi birçok zorluklar beklemektedir. Promosyon verecek olan bankalar ya emeklinin maaşının taşınmasına izin vermiyor ya da karşı bankada temiz kâğıdı istemektedir. Bu istekler karşında bankasını değiştirmeye korkan birçok emeklimiz var. İşin aslı öyle değil. Sizlerin de birçok hakları var” dedi.

‘EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KONULAMAZ’

 Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından hukuka aykırı bulunarak emsal bir karara imza attığını söyleyen Gündüz, “ Emekli maaşı hacze tabi olmayan varlıklardandır. Bu nedenle Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emekliye kredi verirken maaşını teminat olarak değerlendirip bloke koyan bankayı haksız bulmuştur. Bu emsal karar maaşını aldığı bankadan kredi çekmiş bulunan tüm emekliler için bir müjdedir. Hiçbir bankanın kendisini borcu olduğu gerekçesi ile emekli maaşının bloke konması maaşı rehin alması hukuken mümkün değildir. Banka emekli tüketiciye kredi verirken birçok evrak imzalatmak ve bilmeden de emekliden maaşının haciz işleminin yapılacağı taahhüdünü de beraber almaktadır.  6502 tüketici kanununu, bir de 83’üncü maddeyi ihlal demektir. Bankaların savunması ‘emekli serbest iradesiyle imzalamıştır’ yani geçerlidir diyerek borçlar kanununa atıfta bulunarak isteyebilirler. Ancak sözleşmede asla tüketici aleyhine bir madde koyamazlar. Ayrıca emekli ‘ben razıyım maaşıma blok konusun teminat olarak gösteriyorum’ dese dahi Yargıtay ‘geçerli değildir’ diyor” diye konuştu.

‘KREDİ KARTI ALMA ZORUNLULUĞUNUZ YOK’

Emekli maaşına el koyma gibi bir durum olduğu taktirde tüketiciye yol gösteren Gündüz, “  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ya da Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden şikayet etmelisiniz emekli maaşı haczi mümkün olmamakla birlikte ikramiye ve promosyon bedelleri haciz edilebilmektedir. Şayet emeklinin haciz takibine düşmüş borcu varsa ikramiyeleri bu borca mahsuben haciz edilmesi söz konusu olup alacaklının alacak miktarına tenzil edilir.  Emekli maaşını taşıdığı banka kendisine otomatik fatura ödeme talimatı veya kredi kartı alma zorunluluğu gibi hiçbir ek hizmet almaya zorlayamaz. Kredi mevduat hesabı eksiye düştü diye hesap bloke edilemez. Emeklilerin borçlarına karşılık maaşları teminat gösterilemez” ifadelerini kullandı.

‘PROMOSYONA EL KOYULABİLİR’

 Promosyon ve ikramiyenin emekli aylığı sayılmadığı içim haciz edilebilir olduğuna dikkat çeken Gündüz, “ Banka vadesinde ödenmemiş alacağı varsa bu bedelleri emekliye ödemeyerek alacağını tahsil edebilir. Kredi mevduat hesabı eksiye düştü diye maaşı bloke edilemez promosyon vermemezlik yapılamaz. Kredi mevduat hesabı sözleşmesinde hangi zamanda ödemesi gerektiği yazılı olup, zamanında ödeme yapılan borçlara herhangi bir İşlem yapılamaz. Şöyle açıklayayım; sizin bankaya bir borcunuz var ve düzenli bir şekilde ödüyorsunuz. Ancak bir başka bir banka size yüksek bir promosyon veriyor hesabınızı oraya taşımak istiyorsunuz. Banka diyor ki ‘kardeşim sen borcunu kapat ondan sonra’  hatta promosyona bile el atabiliyor. Hacizden dolayı takibe uğramamış bir hesabınız varsa banka sizin hesabınızı serbest bırakmak zorunda ve asla ve asla ‘diğer bankadan şu bankadan bana temiz kâğıdı getir maaşını kabul edeyim’ deme şansı yok. Aksi durumda böyle bir durumda bankayı Türkiye Bankalar Birliği'ne ve BDDK’ya şikâyette bulunabilirsiniz” diyerek sözlerine son verdi.