GÜNDEM

EMO Antalya Şubesi’nden HES projesine tepki!

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi, Doyran Göleti’ni besleyen kaynaklara yönelik yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) projesine karşı bir basın açıklaması yaptı. Şube Başkanı Şaban Tat, yaptığı açıklamada projenin doğaya ve tarıma vereceği zararlara dikkat çekti

ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi, Doyran Göleti’ni besleyen kaynağın üzerine yapılmak istenen HES’in doğaya vereceği zararlara ilişkin basın açıklaması yaptı. EMO Antalya Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Şaban Tat, HES’in Antalya’nın doğasına ve tarımına telafisi zor zararlar verecek bir girişim olacağına vurgu yaptı.

EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, yaptığı konuşmada, “Doyran Göleti’ni besleyen kaynaklar üzerine kurulması planlanan hidroelektrik santral projesi, suyu cebri boru içerisine alarak enerji üretmeyi hedeflemektedir. Ancak bu proje, doğal bitki örtüsü ve akarsu ekosisteminde yaşayan canlılar üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açacaktır. Su kaynaklarının doğal akışının engellenmesi, tarım arazilerini sulayan ve içme suyu olarak kullanılan suyun miktar ve kalitesinde düşüşlere neden olacaktır. Bu bölge, Antalya’nın içme suyunu da besleyen önemli bir kaynaktır ve suyun doğal yapısında meydana gelecek değişimler halk sağlığını ve çevreyi olumsuz etkileyecektir. Doğal kaynaklarımızın korunması, yalnızca bugünü değil, gelecek nesillerin yaşam kalitesini garanti altına almak açısından kritik önemdedir” dedi.

‘DOĞAL YAŞAM ÜZERİNDE OLUMSUZ SONUÇLAR OLUŞACAK’

Başkan Tat, Türkiye’nin enerji konusundaki dışa bağımlılığını azaltma hedefine destek verdiklerini ancak enerji yatırımlarının fayda-zarar dengesinin titizlikle değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Tat, “Doyran Göleti ve bu göleti besleyen kaynaklar üzerine yapılacak bir HES, bölge halkının geçimi, tarımsal üretim, içme suyu temini ve doğal yaşam üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Üstelik bu bölgede yılın 12 ayı boyunca sürekli ve yüksek debili bir akış sağlanmamaktadır. Bu durum, HES projesinin sürdürülebilirliği açısından büyük bir sorun teşkil edecektir. Karadeniz’de, nehirler üzerine peş peşe kurulan HES’lerin doğaya verdiği zararlar ve bu projelerin sürdürülebilir olmaması, önümüzde canlı bir örnek olarak durmaktadır. Doyran Göleti üzerine yapılması planlanan bu HES projesi, Karadeniz'de yaşanan hataların Antalya’da tekrarlanması anlamına gelecektir. Bu nedenle, projenin ÇED raporu hazırlık sürecinde tüm ilgili kurum ve kuruluşları, bölge halkının, doğanın ve su kaynaklarının korunması için duyarlı olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘PROJEDEN VAZGEÇİN’ 

EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, HES projesinden vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Antalya ve çevresinde yaşayan halkın geçim kaynağı olan tarım, temiz su ve doğal yaşam alanları, enerji üretiminden çok daha değerlidir. Enerji üretimi için yapılacak her proje, doğal dengeyi bozmayacak şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır. Aksi takdirde, enerji kazanırken doğal zenginliklerimizi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırız. Bu bağlamda, Doyran Göleti’ni besleyen kaynak üzerine yapılması planlanan HES projesinden vazgeçilmesini, Antalya’nın doğasına ve tarımına zarar vermeyecek, sürdürülebilir enerji projelerinin tercih edilmesini talep ediyoruz” dedi.