Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gençler arasında tüketimi her geçen gün artan enerji içecekleri, faydasının aksine kalp ve damar sağlığı açısından çeşitli tehlikeler barındırıyor. Son yıllarda Türkiye'de gençler arasında enerji içeceği tüketiminin giderek arttığını açıklayan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof.Dr. Cemşit Karakurt, uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Karakurt, “Özellikle konsantrasyon ve sporcularda performans artıcı olduğu düşünülerek tüketilen enerji içeceklerinde bulunan Taurin, Guarana, L- karnitin, Ginseng gibi maddelerle birlikte yoğun kafein içeriği, kalp ve damar sağlığı açısından çeşitli tehlikeler barındırıyor. Enerji içecekleri yüksek miktarda kafein içerdikleri için kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Kafein, kalp atış hızını ve kan basıncını artırır. Bu durum, özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerde çarpıntı, yüksek tansiyon ve düzensiz kalp ritmi gibi sorunlara yol açabilir. Fazla miktarda enerji içeceği tüketmek, kalp krizi veya ani kalp durması riskini artırabilir. Kafeine duyarlı olan kişilerde bu etkiler daha belirgin olabilir. Birçok enerji içeceği, yüksek miktarda şeker içerir. Yüksek şeker tüketimi ise kilo alımına ve obeziteye yol açar" dedi.
ORTALAMA 80-350 MG KAFEİN İÇERİYOR
Enerji içeceklerinin, sinir sistemini doğrudan etkileyen uyarıcı maddeler içerdiğini ifade eden Prof. Dr. Cemşit Karakurt, “Kafein, sinir sistemini uyardığı için enerjik hissetmenizi sağlar. Ancak yüksek dozlar, sinir, uykusuzluk, huzursuzluk ve anksiyete gibi problemleri beraberinde getirir. Dünyanın farklı ülkelerinde farklı markalar adı altında satılan enerji içeceklerinin ortalama 80-350 mg arasında kafein içermesi nedeniyle gerek sistolik (büyük tansiyon) gerekse diyastolik (küçük tansiyon) kan basınçlarında artışa neden olur. Bunun dışında, yapılan araştırmalarda potansiyel olarak aritmileri tetikleyebildiği ve damar endotelinde hasara neden olduğu gösterilmiştir" ifadelerini kullandı.
ÇARPINTI VE ARİTMİYE YOL AÇABİLİR
Enerji içecekleri yüksek dozlarda alındığında çarpıntı, çeşitli artimiler, hipertansiyon, irritabilite, uykusuzluk, tremor ve konvulziyonlara (havale, nöbet) neden olabildiğini dile getiren Prof. Dr. Karakurt, “Dünyada enerji içecekleri ile ilişkili toksisite (zehirlenme) olguları da giderek artan oranlarda bildirilmektedir. Özellikle alkol ve diğer uyarıcılarla birlikte fazla alındığında meydana gelen zehirlenme olgularında sıklıkla konvulziyon ve kalpte farklı ritim bozuklukları görülebilmektedir" diye konuştu.
Prof. Dr. Cemşit Karakurt, bu etkiler göz önüne alındığında gençlerde ve çocuklarda enerji içeceklerinin tüketiminin kısıtlanmasının kalp ve damar sağlığı açısından önem arz ettiğini ifade etti.