EKONOMİ

Engelliler medikal ürünleri alamıyor

Paralimpik Halter Türkiye Şampiyon Simge Elif Poyraz, engellilerin her gün kullanmak zorunda olduğu medikal ürünleri almakta sıkıntı yaşadıklarını belirterek “Engellilerin sesini duyun” dedi

OECD-AB ve Türkiye verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i engelli bireylerden oluşuyor.  Bu nedenle, dünyadaki ‘en büyük azınlık’ olarak nitelendiriliyorlar. Türkiye’de ise Ulusal Engelli Veri Taban’ına göre engelli birey sayısı 9 milyon olduğu söyleniyor. Bunların yüzde 27’si 0-21 yaş, yüzde 36’sı 22-49 yaş, yüzde 37’siyse 50-64 yaş arasında. Son zamanlarda ise engelliler isyanda. Medikal malzemelere para yetiştiremedikleri için sosyal medyada paylaşımlar yapan engelli bireyler bu konuya çözüm istiyor.

‘MEDİKAL ÜRÜNLER ÇOK PAHALI’

Engellilerin önünde en büyük engellerden birinin ekonomik sorun olduğunu söyleyen Paralimpik Halter Türkiye Şampiyon Simge Elif Poyraz, “2015’ten bu yana tekerlekli sandalyeye bağlı yaşıyorum. Benim gibi milyonlarca insan var. Bizlere medikal malzemeler gerekiyor. Bir paket beze devlet 2 aylık 464 TL ödeme yapıyor ancak bir paket bez zaten 480 TL. Bir engelli kişi sürekli cebinden ödemek zorunda kalıyor. Bu yardımların artırılmasını istiyoruz. 464 TL ile iki ay ne yapacağız? Her geçen gün birçok şeye zam geliyor. Engelli maaşı zaten çok düşük. Ailelerimizin ekonomik durumu ortada, biz medikal ürünlere para yetiştiremez olduk. Hem çok pahalı hem de sık sık almak zorunda olduğumuz için ekonomik gücümüz kalmıyor. Her zaman kullanmak zorunda olduğumuz ürünlere para vermemeliyiz. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuya ilişkin artık bir şeyler yapması gerekiyor” dedi.

‘ENGELLİLERE ENGEL OLMAYIN’

Omurilik felçli arkadaşlarının çok büyük sorun yaşadığın dile getiren Poyraz, “Omurilik felçli kişilerin kullandıkları tıbbi malzemelerinin ücretleri sağlık uygulama tebliğine göre belirleniyor. Uzun zamandır bir güncelleme yapılmadığı için devlet şu an ortalama günde 3 sonda ücretini ödüyor. Geri kalan fiyat farkını kişinin kendisi ödemek zorunda. Omurilik felci kişilerin günde 6 defa bu malzemeyi kullanması gerektiği göz önüne alındığında fiyat farkı engelli bireylerin bu malzemelere ulaşmasını engellemektedir. Sağlıklı bir yaşama devam edebilmek için kullanılması zorunlu bu tıbbi malzemelerin tamamının karşılanmasını, üreticilerin fahiş fiyatlar uygulayarak engelli bireylerin hayatlarını zorlaştırmalarının önüne geçilmesini talep ediyoruz. Engelli bireylerin sesini duyun” diye konuştu.