Antalya Yaşam Hastanesi’nden Uzm. Psikolog Anıl Yıldız, ergenlik döneminin gençler için büyük zorluklar taşıyan bir dönem olduğunu belirtti. Yıldız, ergenlerin duygusal ve psikolojik olarak büyük bir değişim geçirdiğini ve bu süreçte ailelerin ve çevrenin gençlere destek olmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

“Ergenlik dönemi gelişim halen sürdüğü bir dönem olduğu için, gençler için çeşitli zorluklar yaratabilir. Fakat bu zorluklar, tamamen aile ve çevre koşullarına göre değişir” diyen Yıldız, bu dönemin bazen gençler için en zor dönem olabileceğini, bazen de daha durağan geçebileceğini belirtti. Ergenlerin, ilk defa zorluklarla karşılaştığı ve yetişkinlere kıyasla bakış açılarının daha dar olduğu bir dönem yaşadığını vurguladı.

KAYGI VE DEPRESYON SORUNLARI
Kaygı ve depresyonun ergenlik döneminde yaygın olarak görülen sorunlar olduğunu ifade eden Yıldız, “Kaygı problemi yaşayan gençlerin oranı yüzde 17 civarında. Ancak bu oran, günlük yaşamlarını etkilemeyen kaygı yaşayanları kapsıyor. Kaygı ve depresyonu daha yoğun bir şekilde yaşayan, sosyal çevrelerinden ve ailelerinden izole olan gençlerin oranı ise yüzde 6 civarında” dedi.

‘İNTİHAR DÜŞÜNCESİ ARTIYOR’
Son yıllarda intihar düşüncesi ve davranışlarının ergenler arasında ciddi şekilde arttığını belirten Yıldız, “Ergenlik çağındaki gençler, problemlerden kaçmak için intiharı bir çözüm olarak görebiliyorlar. Ancak bu, çözüm değil, gençler, problemlerini çözdüklerinde o anki mutluluk ve tatminle, intiharın mantıklı bir seçenek olmadığını fark ederler. İntihar düşüncelerinin artmasının arkasında psikolojik, duygusal, ailevi ve sosyal faktörler etkili oluyor” diye konuştu.

AİLEVİ VE SOSYAL FAKTÖRLER
Aile içindeki boşanmalar, şiddet ve ihmallerin, gençleri duygusal olarak daha kırılgan hale getirdiğini söyleyen Yıldız, “Romantik ilişkilerde yaşanan başarısızlıkların da gençlerin psikolojik olarak çökmelerine yol açabiliyor. Ailelerin yüksek beklentileri, gençlerde yoğun bir stres yaratır. Mükemmeliyetçi ebeveynler ve mükemmeliyetçi gençler, beklentileri yerine getiremediklerinde her şeyden vazgeçme düşüncesine kapılabilirler” dedi.

Sosyal medyanın, gençler üzerinde olumsuz etkiler yaratabildiğini de belirten Yıldız, “Sosyal medyada yaşıtlarının mutlu ve her şeye sahip gibi görünen paylaşımları, gençlerin yalnız hissetmelerine ve intihar düşüncelerinin ortaya çıkmasına neden olabilir” şeklinde konuştu.

PSİKOLOJİK DESTEK VE FARKINDALIK
Psikolojik destek ve farkındalık eksikliğinin de gençlerin sorunlarla başa çıkma şekillerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Yıldız şu ifadelere yer verdi; “Gençler, problem yaşadıklarında yardım almak yerine, çoğu zaman problemlerden kaçmayı tercih ediyorlar. Uzmandan alınacak doğru destek, gençlerin nasıl çözüme ulaşacaklarını öğrenmelerine yardımcı olur. Bu destek alınmadığında ise, gençler kendi yöntemleriyle çözüm aramaya çalışabilir ve istedikleri sonucu bulamadıklarında intihar gibi radikal düşünceler ortaya çıkabilir” dedi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER