DÜNYA genelinde meme kanseri farkındalığını artırmak amacıyla Ekim ayı özel bir dönem olarak kutlanıyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinde erken teşhiste tedavi oranı yüzde 90 üzerine çıkıyor. Antalya Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dilek Şahin, bu oranın erken tanı ve düzenli taramaların ne denli kritik önemde olduğunu gösterdiğini söyledi.
Türkiye’de toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlandı, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edildi. Merkezlerde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazları ile halka ücretsiz olarak hizmet veriyor. Yine bu merkezlerde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi ) eğitimi veriliyor.
MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ VE ÖNEMİ
Meme sağlığı için memelerin normal görünümünü bilmenin kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Şahin şu ifadelere yer verdi: “Kadınlar, yirmili yaşlardan itibaren her ay kendi memelerini muayene ederek olası değişiklikleri erken fark edebilir. Meme kanserinin erken teşhisi, başarılı tedavi şansı sunarken düzenli mamografi ve tarama testleri de gerekli. En yaygın belirti, memede ağrısız ve zamanla büyüyen bir yumru (kitle) oluşumudur. Diğer dikkat edilmesi gereken belirtiler arasında bir memenin şişmesi, meme ucunda ağrı, kaşıntı, çekilme, portakal kabuğu görünümü ve kanlı akıntı yer alır. Bu belirtiler, meme kanseri dışında başka sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Belirtiler görüldüğünde, bir genel cerrah uzmanına danışmak önemlidir.”
AİLE HEKİMLERİNİN ROLÜ
Aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetlerinde oynadığı önemli role de vurgu yapan Dr. Şahin, “Aile hekimleri, yalnızca hastalıkları tedavi etmekle kalmaz; aynı zamanda bireylerin sağlıklarını korumak için eğitim verir ve düzenli sağlık kontrollerini teşvik eder. Rutin kontroller, meme kanseri gibi hastalıkların erken tanısında hayati bir öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.
MEME KANSERİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
“Kendi kendine muayene, her ay düzenli olarak yapılmalı ve herhangi bir anormallik durumunda mutlaka doktora danışılmalıdır” diyen Dr. Şahin meme kanseri ile ilgili bilinmesi gerekenleri şu şekilde anlattı:
Risk Faktörleri: Meme kanseri için risk faktörleri arasında yaş, cinsiyet, ailede kanser öyküsü, genetik yatkınlık, obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve alkol tüketimi yer alıyor. Özellikle 40 yaş ve üzerindeki kadınlar, bu risk faktörlerine dikkat ederek sağlık kontrollerini düzenli hale getirmeli.
Semptomlar: Meme kanserinin erken belirtileri arasında memede sertleşme, kitle oluşumu, meme başında kanlı veya sıvı akıntı, meme derisinde çekilme veya renk değişikliği ve koltuk altındaki lenf bezlerinde şişlik bulunuyor. Bu belirtiler gözlemlendiğinde, vakit kaybetmeden bir sağlık profesyoneline danışmak büyük önem taşıyor.
Tarama Yöntemleri: 40 yaş ve üzerindeki kadınlar için mamografi taramaları öneriliyor. Mamografi, memelerdeki anormal değişiklikleri erken aşamada tespit etme konusunda etkili bir yöntem. Ayrıca, kendi kendine meme muayenesi de kadınların kendi sağlıklarını takip etmeleri için önemli bir adım.
FARKINDALIK VE DESTEK
Dr. Şahin, “Meme kanserinin erken teşhis edilmesi, yalnızca hastanın sağlığı için değil, ailesi ve sevdikleri için de umut dolu bir adım olacaktır. Özellikle risk grubundaki kadınların düzenli taramaları aksatmaması ve belirtileri tanıması hayat kurtarıcı olabilir. Ekim ayında başlatılan bu farkındalık çağrısına kulak vermek ve aile hekimlerimize danışarak gerekli sağlık kontrollerini ihmal etmemek çok önemlidir” dedi.
Tarama programlarına katılmanın sağlığı koruma yollarından biri olduğunu söyleyen Şahin, “Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır. Kendiniz ve sevdikleriniz için bir adım atın, sağlığınızı güvence altına alın. Bu özel ayda, meme kanseri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve tarama programlarına katılmak, sağlığınızı koruma yolunda atacağınız önemli adımlardan biri olacaktır” ifadelerini kullandı.
AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER