DÜNYANIN en önemli müzelerinden olan British Müzesi’nden 2 bin eser çalındı. Dünyanın hemen hemen her yerinden çeşitli yollarla getirilen 8 milyon civarında eserin sergilendiği müzede Anadolu’dan kaçırılan ve dünyanın 7 harikasından ikisi olan Efes Artemis Tapınağı ve Bodrum Halikarnas Mozolesi’nin kalan parçaları da bulunuyor. Konuya dair açıklama yapan Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Yurtdışındaki eserleri geri almak için yaptığımız her girişimde karşımıza ‘biz iyi koruyoruz, siz koruyamazsınız!’ dediler. ‘Koruyoruz’ dedikleri müze, müzecilik tarihinin en büyük hırsızlık skandalını yaşadı. Çalınarak getirilen eserler, bir kez daha çalındı. Hani koruyacaktınız, koruyamıyorsanız bize geri verin” ifadelerini kullandı.

recep yavuz foto

‘DÜNYA HARİKASI ESERLERİMİZ YURTDIŞINDA’

British Müzesi’nde bulunan Efes Artemis Tapınağı ve Bodrum Halikarnas Mozolesi’ne değinen Yavuz, “British Müzesi’nin girişinin iki yanında antik çağın dünya harikalarından biri olan Halikarnas Mozolesinden götürülmüş olan iki aslan heykeli ziyaretçileri selamlamaktadır. Mozolenin diğer parçaları da İngiliz araştırmacı Charles Thomas Newton tarafından İngiltere’ye götürüldü ve 160 yıldır British Müzesi’nde sergileniyor. 127 sütunlu ve dünyanın 7 harikasından biri olan Efes Artemis tapınağının parçaları ise İzmir -Aydın demiryolunu yapan İngiliz Mühendis John Turtle Wood tarafından 1869 yılında British Müzesine götürülmüştür. Bugün Müzenin 22 no’lu salonunda tapınağın kabartmalı sütun altlığı sergilenmektedir.

‘KAMPANYAMIZ YALNIZ BIRAKILDI’

Sadece Efes Artemis Tapınağı ve Bodrum Halikarnas Mozolesi’nin değil, daha birçok eserinde yurtdışında sergilendiğini söyleyen Yavuz, “Nereidler Anıtı, Charles Fellows tarafından UNESCO dünya mirası listesindeki Xansthos Antik şehrinden kaçırılarak buraya getirilmiştir. Bu muhteşem eseri Türkiye’ye geri getirebilmek için Antalya Tanıtım Vakfı-ATAV olarak birebir replikasını yapıp Antalya Havalimanında sergilemiş ve Change Org’ta bir imza kampanyası başlatmıştık. Ne yazık ki bu çabalar duyarsızlık duvarına çarparak yalnız bırakıldı” dedi.

halikarnas

‘TÜRKİYE’DEN ÇALINAN ESERLERLE MÜZE KURULUR’

Türkiye’den yurtdışına götürülen eserlerden rahatlıkla yeni bir müze kurulabileceğini belirten Yavuz, “Hele 1858 yılında Datça’dan götürülen 7 tonluk Knidos Aslanı başlı başına bir müzelik eser. Daha çok var, sadece birkaçını sayayım: Diyarbakır Bismil’den çivi yazılı Asur Stellleri, Gümüşhane Kelkit’ten Bronz Afrodit Heykeli, Mersin’den kadın başı heykeli, İzmir’den antik mezar taşları, Sophokles büstü, Aliağa Mirima antik kentinden birçok eser, Güllübahçe Prieneden yazıtlar, Datça Knidos ‘dan Demeter Kutsal alanı eserleri, Bodrum’dan mozaikler, Adıyaman’dan Samsat Steli, Gaziantep’ten Zeugma Mozaikleri, Hatay, Tel Alalak’tan İdrimi heykeli, Kahramanmaraş’tan Kubaba’nın başsız heykeli, Alacahöyük, Van ve Çatalhöyük çeşitli eserler ve daha niceleri bulundukları yerden 4 bin km uzaklıktalar” ifadelerini kullandı. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin